Bugarski uslovi za podršku Makedoniji

M.S.

29. 11. 2012. u 16:47

Бугарски услови за подршку Македонији
Bugarska ispostavila Makedoniji tri uslova za podršku evrointegracijama. Sofija nezadovoljna anti-bugarskim delovanjem svog suseda

Bugarska podrška makedonskim evrointegracijama nije bezrezervna, već uslovljena sa tri „predloga“ konkretno iznetih u pismu ministra spoljnih poslova Vlade u Sofiji Nikolaja Mladenova resornom kolegi u Skoplju Nikoli Popovskom.

U iznetim uslovima u „tri koraka“ za podršku Sofije makedonskim evrointegracijama, Mladenov na prvom mestu postavlja obavezu potpisivanja sporazuma o dobrosusedskim odnosima i saradnji. Dokument bi trebalo da bude sačinjen prema najvišim evropskim standardima i zasnivan na Deklaraciji koja je između dveju susedskih zemalja zaključena 1999. godine.

Prema objavljenim detaljima pisma drugi uslov Sofije je izgradnja neophodne infrastrukture za snažniju saradnju, kao i formiranje zajedničkih radnih grupa za poboljšanje odnosa u ključnim oblastima. Na kraju, Bugarska od Makedonije zahteva formiranje saveta na visokom nivou u formi godišnjih međuvladinih susreta.

- Ukoliko se garantuje ispunjenje predloga, to će osigurati podršku Bugarske za integraciju Republike Makedonije u EU, precizira Mladenov u pismu Popovskom, dodajući da Bugarska od osamostaljenja Makedonije podržava njene napore za evroatlanske integracije.

Kroz mini hronologiju za podsećanje, bugarski ministar naglašava da je Sofija uvek podržavala Skoplje u ključnim momentima, nezavisno da li se radilo o periodu embarga prema susednoj Jugoslaviji, ili kosovskaj krizi, građanskom konfliktu iz 2001. godine.

No, kako ističe, u poslednjim godinama bilateralni odnosi suseda nisu na željenom nivou – adekvatnom za „dve toliko bliske i uzajamno povezane zemlje“. Mladenov u pismu izražava nezadovoljstvo „antibugarskim delovanjima i retorici u Makedoniji“, sa ciljem „da naglasi to što ih deli, a ne ono što ujedinjuje dve zemlje“. Kao ilustraciju navodi „signale za diskriminaciju građana koji su zadržali bugarsku samosvest“, kao i činjenicu da „pokušaji bugarske strane za obeležavanje bogatotog kulturno-istorijskog nasleđa ne nailazi na podršku u Skoplju“.

B-KOMPLEKS“ SUSEDA

Odluka vlasti Makedonije da na prelazu Deve Bair, na granici sa Bugarskom, državnu zastavu istakne na jarbolu višem 20 metara od susedskog, ponovo je izazvao novi komentar iz Sofije, ovoga puta od direktora nacionalnog istorijskog muzeja Božidara Dimitrova.

- Činjenica da će podići viši sub od bugarskog sa njihovom nacionalnom zastavom na Deve Bairu, predstavlja još jedan dokaz inferiornosti, i kao što to tamo nazivaju "B-kompleks", - bugarski kompleks građana Skoplja, izjavio je Dimitrov.

On objašnjava da time što podiže jarbol sa zastavom viši za 20 metara od bugarskog, ne znači da će Makedonija biti veća i snažnija od Bugarske.

- Pitam se koliko će se dugo na Deve Bairu vijoriti crvena zastava i kada će biti zamenjena drugom crvenom, ali sa albanskim orlom. Ako je (Nikola) Gruevski tolkiko hrabar, neka podigne 75 metara visok jarbol sa makedonskom zastavom na vrhu u Debru, Tetovu, Gostivaru ili Kičevu, ili i u naselju roma u Ohridu, izjavio je Dimitrov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Sava

29.11.2012. 17:48

@Vožd - Dokle vise mesati politiku i religiju? Pa sta ako su pravoslavci? I ja sam pravoslavac, ali je to moja privatna stvar, ni jedan covek druge religije nije manje vredan. Zivim u Cirihu (Zürich), u gradu od 400 000 stanovnika zivi cak 216 nacionalnosti i sve moguce religije. Nema problema, svako svakog postuje. Cirih je proglasen gradom sa najkvalitetnijim zivotom na svetu. Moja trenutna briga je da li cu na skijanje u St. Moriz ili Davos a vi i dalje raspravljajte o pravo ili krivoslavcima.

knjaz

29.11.2012. 18:05

@Vožd - vidis sta rade siptari svim drzavama u okruzenju umesto da se ujedinimo grci makedonci srbi crnogorci mi eas svadjamo izmedju sebe

IvanGrozni

29.11.2012. 19:50

@Vožd - Pravoslavna solidarnost hitno potrebna. Ti nastavi da živiš u Zurichu, ovde na Balkanu vladaju druga pravila.

Miroslav GTA

29.11.2012. 20:35

@Vožd - Novopeceni zitelji svajcarske ovako razmisljaju jer je zakon jasan narocito za imigrante; sud i policija rigorozni t.j. Vladavina prava ili ti policiska drzava. Ne kazem da nisi slobodan, ali duvas i u hladno mleko jer te svako moze namestiti. I pazi da se ne prehladis u tom st mocu ili kako se vec zove jer ces ostati bez dnevnica ako nisi na poslu.

Sava

30.11.2012. 11:38

@Vožd - Nisam novopeceni zitelj ni "imigrant", imam dvojno drzavljanstvo i godisnje 6 nedelja placenog odmora, tako da ti podatak o dnevnicama nije tacan ali ako te tesi neka ti bude. Naravno da treba da branimo svoje interese ali teorija zavere kako nas nece jer smo pravoslavci jednostavno nije tacna a bas su Grci, Kiprani, Rumuni i Bugari dokaz. I od Albanaca bi mogli nesto da naucimo. Kod njih nacionalnu pripadnost odredjuje jezik a ne religija. Da je i kod nas tako imali bi lojalne gradjane u Raskoj

ljubisa

29.11.2012. 17:28

znaju makedonci od kojih su.Blizi su nama Srbima(neki kazu isto poreklo) nego Bugarima. Znaju da su nestali na teritorijama u Bugarskoj Grckoj Albaniji ,a da su opstali samo gde je bila Srbija.Za pametnoga dosta ...

Branko

29.11.2012. 18:17

Ljudi moji njima je najteže, sa juga " velika" Grecia, sa zapada crni orlovi, sa severa beli orlovi, sa istoka "veliki" Bugari, fali samo Kurta & Murta, a i oni nisu daleko. Makedonci, shvatate li šta se to poslednjih meseci zbiva na Balkanu?

Zabrinuti Makedonac

29.11.2012. 19:38

Svi narodi na Balkanu imaju neki svoj "Zapad", a moj zapad je Velika Albanija.

Kole

29.11.2012. 23:50

Skoplje priznalo Kosovo, a sad stvari dolaze na naplatu. Bugari su pametniji od siptara, otkinuce i oni svoj deo, nista se ne brinite. Srbija u ovo da se ne mesa, dosta nam je nase muke.