Bugarska podrška makedonskim evrointegracijama nije bezrezervna, već uslovljena sa tri „predloga“ konkretno iznetih u pismu ministra spoljnih poslova Vlade u Sofiji Nikolaja Mladenova resornom kolegi u Skoplju Nikoli Popovskom.

U iznetim uslovima u „tri koraka“ za podršku Sofije makedonskim evrointegracijama, Mladenov na prvom mestu postavlja obavezu potpisivanja sporazuma o dobrosusedskim odnosima i saradnji. Dokument bi trebalo da bude sačinjen prema najvišim evropskim standardima i zasnivan na Deklaraciji koja je između dveju susedskih zemalja zaključena 1999. godine.

Prema objavljenim detaljima pisma drugi uslov Sofije je izgradnja neophodne infrastrukture za snažniju saradnju, kao i formiranje zajedničkih radnih grupa za poboljšanje odnosa u ključnim oblastima. Na kraju, Bugarska od Makedonije zahteva formiranje saveta na visokom nivou u formi godišnjih međuvladinih susreta.

- Ukoliko se garantuje ispunjenje predloga, to će osigurati podršku Bugarske za integraciju Republike Makedonije u EU, precizira Mladenov u pismu Popovskom, dodajući da Bugarska od osamostaljenja Makedonije podržava njene napore za evroatlanske integracije.

Kroz mini hronologiju za podsećanje, bugarski ministar naglašava da je Sofija uvek podržavala Skoplje u ključnim momentima, nezavisno da li se radilo o periodu embarga prema susednoj Jugoslaviji, ili kosovskaj krizi, građanskom konfliktu iz 2001. godine.

No, kako ističe, u poslednjim godinama bilateralni odnosi suseda nisu na željenom nivou – adekvatnom za „dve toliko bliske i uzajamno povezane zemlje“. Mladenov u pismu izražava nezadovoljstvo „antibugarskim delovanjima i retorici u Makedoniji“, sa ciljem „da naglasi to što ih deli, a ne ono što ujedinjuje dve zemlje“. Kao ilustraciju navodi „signale za diskriminaciju građana koji su zadržali bugarsku samosvest“, kao i činjenicu da „pokušaji bugarske strane za obeležavanje bogatotog kulturno-istorijskog nasleđa ne nailazi na podršku u Skoplju“.

B-KOMPLEKS“ SUSEDA

Odluka vlasti Makedonije da na prelazu Deve Bair, na granici sa Bugarskom, državnu zastavu istakne na jarbolu višem 20 metara od susedskog, ponovo je izazvao novi komentar iz Sofije, ovoga puta od direktora nacionalnog istorijskog muzeja Božidara Dimitrova.

- Činjenica da će podići viši sub od bugarskog sa njihovom nacionalnom zastavom na Deve Bairu, predstavlja još jedan dokaz inferiornosti, i kao što to tamo nazivaju "B-kompleks", - bugarski kompleks građana Skoplja, izjavio je Dimitrov.

On objašnjava da time što podiže jarbol sa zastavom viši za 20 metara od bugarskog, ne znači da će Makedonija biti veća i snažnija od Bugarske.

- Pitam se koliko će se dugo na Deve Bairu vijoriti crvena zastava i kada će biti zamenjena drugom crvenom, ali sa albanskim orlom. Ako je (Nikola) Gruevski tolkiko hrabar, neka podigne 75 metara visok jarbol sa makedonskom zastavom na vrhu u Debru, Tetovu, Gostivaru ili Kičevu, ili i u naselju roma u Ohridu, izjavio je Dimitrov.