ČIKAGO
OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA ”NOVOSTI”

OVO je srećan dan, znak da dobra vremena za Ameriku dolaze. Zato zajedno moramo da krenemo u akciju - bile su prve reči kojima se Barak Obama, posle saopštavanja rezultata predsedničkih izbora, obratio pristalicama u Mekormak plejsu, u Čikagu, dok je 20.000 egzaltiranih ljudi uzvikivalo njegovo ime.

A Americi će biti potrebno i sreće i akcije. Jer, novog-starog predsednika i u naredne četiri godine čeka težak posao - visok deficit, ogroman javni dug, nezaposlenost... I ono što je posle ovih izbora svima jasno - duboko podeljena zemlja oko nekih od najvažnijih pitanja u politici i ekonomiji.

- U što skorijem roku okupiću i demokrate i republikance, kako bismo zajedno napravili plan oporavka američke ekonomije. Svi mi želimo dobro Americi. Da stvaramo državu koja je bezbedna i poštovana, koju čuva najjača vojska na svetu, ali koja može da se pokaže u punom svetlu i u miru. Verujemo u tolerantnu Ameriku - poručio je Obama.

BEZ DRUGOG PSA OBAMA se na bini pojavio u društvu kćerki i supruge Mišel: - Hvala mom partneru u ove četiri godine, najboljem potpredsedniku Džou Bajdenu. Hvala i onoj koja me je učinila ovakvim udavši se za mene pre 20 godina. Mišel, nikad te nisam više voleo nego gledajući kako se cela Amerika zaljubljuje u tebe - rekao je Obama, zahvalivši se i ćerkama, ali uz opasku da, ipak, neće dobiti i drugog psa.

Iako je kampanja bila prljava, obe strane su sada "spustile loptu". Obama je poručio da je pričao sa Romnijem, da mu je čestitao na dobroj kampanji, kao i da je njegova porodica mnogo dala zemlji služeći joj kroz generacije. Sešću sa Mitom i pričaćemo o tome šta možemo da uradimo za boljitak ove zemlje - rekao je Obama.

Romni je rekao da je Obama zaslužio pobedu i da se nada da će dobro voditi zemlju u naredne četiri godine.

Da Obama treba da nastavi da vodi zemlju, odlučeno je posle višemesečne tesne, do samog kraja neizvesne trke, koja je tanjila živce i demokratama i republikancima. Obama je pobedio Mita Romnija osvojivši 303 od 538 elektora. Za pobedu je bilo potrebno 270 elektorskih glasova.

I dva sata posle zatvaranja birališta, prve vesti koje su stizale dodatno su podgrevale atmosferu među prisutnima u Mekormak plejsu. Obama osvojio Pensilvaniju! Nerešeno u Virdžiniji i na Floridi! Mit Romni dobio u Kanzasu i Teksasu...

POVRATAK KENEDIJA DEMOKRATE su uspešno odbranile pozicije u Senatu, a republikanci u Predstavničkom domu. Na visokoj poziciji u SAD ponovo i jedan Kenedi. Džozef Kenedi, 32-godišnji unuk Roberta F. Kenedija, pobedio je republikanskog rivala u trci u Masačusetsu za mesto u Predstavničkom domu Kongresa.

Kada su sat pre ponoći proglašeni preliminarni rezultati - slavlje je moglo da počne. Okupljeni su igrali uz muziku, čekajući Obamu da im se obrati. Slavljenička atmosfera prenela se i na ulice Čikaga.

Međutim, prvi se svojim pristalicama u Bostonu obratio Romni. I on je poručio republikancima da je vreme da se prevaziđu političke razlike sa demokratama:

- Naša nacija je na ključnoj tački, ne smemo sada da se delimo - rekao je Romni, koji bi, da je pobedio, bio prvi mormon predsednik SAD.