LONDON - Olimpijske igre održane ovog leta u Londonu imale su negativan uticaj na britanski maloprodajni sektor, pokazali su zvanični podaci u prestonici Britanije, iako se veruje da će ta zemlja u trećem kvartalu izaći iz duboke recesije.

Obim prodaje u Britaniji smanjen je u avgustu za 0,2 odsto u odnosu na jul, a kupovina preko interneta smanjena je najviše u poslednjih pet godina, saopštio je Zavod za statistiku u Londonu, a prenela agencija AFP.

Zavod je dodao da je prodaja u avgustu, na godišnjem nivou, uvećana za 2,7 odsto. Međutim, prodaja van klasičnih prodavnica, koja uglavnom obuhvata onlajn poslovanje, ali i poštanske narudžbe, smanjena je prošlog meseca za 6,7 odsto, što je njen najveći pad od decemba 2007.

"Povratne informacije koje smo dobili od maloprodavaca sa interneta pokazuju da je prodaja smanjena zato što su kupci gledali Olimpijske igre umesto onlajn kupovine", dodaje Zavod.

Londonske Olimpijske igre trajale su nešto više od dve nedelje (od 27. jula do 12. avgusta), a Paraolimpijske igre, takođe u Londonu, održane su od 29. avgusta do 9. septembra.