Meksiko: Na aerodromu smenjeni svi policajci

Tanjug

20. 08. 2012. u 13:49

Federalci u Meksiku smenila 348 policajaca odgovornih za bezbednost na najvećem aerodromu u prestonici

MEKSIKO SITI- Federalna policija u Meksiku smenila je svih 348 policajaca odgovornih za bezbednost na najvećem aerodromu u prestonici, pošto su trojicu policajaca u junu ubile korumpirane kolege koje su krijumčarile drogu iz Perua, u incidentu vrlo neugodnom za predsednika Felipea Kalderona.

Ministarstvo državne bezbednosti saopštilo je da su smenjeni policajci premešteni na nova radna mesta u drugim meksičkim državama, a da su zamenjeni novim agentima, koji su svi prošli psihološke testove i testove na korišćenje narkotika, prenele su agencije.

Policija je pokrenula istragu posle pucnjave koja se dogodila na međunarodnom aerodromu u Meksiko Sitiju 25. juna, u kojoj su, uzevši na nišan kolege koje su primetile da oni krijumčare drogu iz Južne Amerike, učestvovala tri policajca, od kojih je jedan uhvaćen, dok su druga dvojica i dalje u bekstvu.

Odbegli policajci su, iz svojih skrovišta, rekli magazinu "Proseso" da nemaju nikakve veze sa trgovinom drogom, optuživši svoje nadređene da pokušavaju da ih dovedu u vezu sa organizovanim kriminalom.

Načelnik sektora za regionalnu bezbednost pri federalnoj policiji Luis Kardenjas Palomino rekao je da su njegovi agenti otkrili da su putnici koji su stizali iz Lime skrivali drogu u toaletu pre nego što bi prošli kroz carinu, a da su korumpirani policajci kasnije preuzimali tu drogu i krišom je iznosili sa aerodroma.

Ovaj incident je veoma neugodan za predsednika Felipea Kalderona, koji već šest godina vodi borbu protiv narko kartela, a otkako je on došao na vlast 2006. godine, u Meksiku je zabeleženo više od 55.000 ubistava vezanih za drogu, među kojima 3.000 nad policajcima, navodi Rojters.

Enrike Pena Nijeto iz opozicione Institucionalne revolucionarne partije, koji će preuzeti predsedničku funkciju u decembru, obećao je da će brzo smanjiti broj ubistava vezanih za drogu.

U talasu ubistava povezanih sa drogom koji je proteklih godina zahvatio Meksiko, nasilje gangova je, uglavnom, bilo ograničeno na oblasti duž američke granice i velikih luka, navodi AFP, podsetivši da međunarodni aerodrom u Meksiko Sitiju, kroz koji godišnje prođe oko 24 miliona putnika, nije bio na udaru bilo kakvih napada u skorije vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miomir Maksimcev

21.08.2012. 03:33

To bi trebalo primeniti u Srbiji. Da bi se sprecila korupcija smeniti sve od direktora do portira i dovesti novu, svezu i nekorumpiranu ekipu!