BEČ - Pred odlazak na letnji odmor, austrijski poslanici usvojili su odluku o otvaranju "Centra kralja Abdulaha za međuverski i interkulturalni dijalog u Beču", koji mnogi smatraju budućim centrom vahabizma u Evropi.

Parlament je, pre dve nedelje, glasovima vladajućih partija, uz protivljenje Slobodarske stranke (FPO) i Zelenih, odobrio centru međunarodno-pravni status.

Otvaranje centra očekuje se u novembru, uz finansijska sredstva Saudijske Arabije, Austrije i Španije.

Najuticajnija opoziciona stranka u Austriji FPO odbila je da podrži ovaj projekat zahtevajući preimenovanje ustanove. FPO ukazuje da režim Saudijske Arabije i kralj - po kojem institucija dobija ime - ne mogu da stoje iza cilja ustanove, a to je međuverski dijalog, pošto baš taj režim "gazi" ljudska prava i verske slobode.

Vladajuća Narodna stranka (OVP) ipak je odbranila inicijativu ističući da je cilj uspostavljanja Centra - da Beču zadrži "titulu" grada dijaloga. Po rečima poslanika OVP Rajnholda Lopatka, dijalog ne sme isključiti ni muslimane vahabije.

U predsedništvu Centra, kako je najavljeno, biće predstavnici 12 vera, uključujući i Jevreje.

Nova ustanova bi trebalo da okupi sve vere, ali pre svega kod muslimana ne nailazi na podršku, jer liberalna muslimanska udruženja u Austriji odbijaju javno svaku saradnju, a i katolička crkva neće imati svog predstavnika, već se zadovoljava posmatračkim statusom.

Kada je reč o pravoslvnim crkvama u Austriji, episkopska konferencija se nije odazvala pozivu na učešće.

Za zamenika generalnog sekretara je imenovana bivša ministarka pravosuđa Klaudija Bandio-Ortner, koja ističe da ova ustanova neće biti nikakav saudijsko-arabijski centar, već međunarodni, koji bi trebalo da pomogne dijalogu.

Za otvaranje centra jedna fondacija iz Saudijske Arabije obezbedila je sredstva dovolja za tri godine rada.

Centar, čije je otvaranje planirano za 26. novembar, na meti je kritike pre svega zbog stanja u oblasti slobode vere u Saudijskoj Arabiji, gde je dozvoljen samo vahabijski, sunitski islam, a svako skretanje sa puta islama kažnjava se smrću. Žene hodaju potpuno "zabrađene", a uskraćeno im je, na primer, i pravo da voze automobile.

Stranka Zelenih upozorava da otvaranje Centra u Beču predstavlja pokušaj da se vahabijska grana islama institucionalizuje na tlu Evrope.

Centar će biti smešten u jednoj palati u centru Beča, zgradi koju je Saudijska Arabija kupila pre tri godine, a čije je preuređenje u punom jeku.

Poslanik Zelenih Alev Korun, inače poreklom iz Turske, ukazala je da bi otvaranje Centra u Beču bio prvi pokušaj da se u velikom stilu vahabitska grana, sa jugoistoka Evrope, gde je tokom raspada bivše Jugoslavije ušla na stari kontinent, pomeri severnije.

Inače u Austriji, prema izveštajima o bezbednosti zemlje, često se pominje opasnost od radikalizacije muslimana, koji putuju na obuke u terorističke kampove.

Takođe je Beč, prema policiji, i centar vehabija koje su povezane sa ekstremistima u Bosni i svetu.

Novi centar, kako strahuju građani, mogao bi samo dalje da podstakne islamski ekstremizam u zemlji, i posluži za širenje ekstremnih oblika ove vere.