Ekvador će doneti suverenu odluku o Asanžu

Tanjug

10. 07. 2012. u 18:26

Rafael Korea izjavio da njegova zemlja neće popustiti pred pritiskom Britanije, Švedske i SAD u odlučivanju o azilu osnivaču Vikiliksa

KITO - Predsednik Ekvadora Rafael Korea izjavio je danas da njegova zemlja neće popustiti pred pritiskom Britanije, Švedske i SAD prilikom odlučivanja o tome da li da odobri azil osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

"Mi ćemo se konsultovati sa svima sa kojima treba ali ćemo doneti suverenu odluko o tome da li da Asanžu damo azil," rekao je on lokalnoj televiziji, prenosi AFP.

Asanž se od prošlog meseca nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu gde je podneo zahtev za azil kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Osnivač Vikliksa, koji je na tom vebsajtu objavio 250.000 poverljivih telegrama američke vlade, u Švedskoj je optužen za silovanje, što on negira tvrdeći da je to samo način da na kraju bude izručen SAD.

Korea je rekao da "veoma poštuje" London, Stokholm i Vašington ali da Ekvador neće dozvoliti tim vladama da diktiraju odluku o azilu.

Prema njegovim rečima, sama mogućnost da bi Asanž mogao biti osuđen na smrtnu kaznu u SAD je dovoljan razlog da njegova vlada odobri Asanžu azil.

"Ako je njegov život u opanosti, to je dovoljan razlog da mu damo azil," rekao je on.

Ekvador je inače Asanžu ponudio azil još 2010.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Angela

11.07.2012. 08:18

Bravo za malu ali veoma hrabru zemlju u pruzanju otpora satanistickom rezimu koji svakome skida glavu ko govori istinu i prikazuje genocidnu politiku Imperije(amerike).