SOFIJA - Dva bugarska vojna oficira uhapšena su danas zbog sumnje da su iz svoje baze u blizini istočnog grada Burgasa ukrali 103 rakete vazduh-zemlja, saopštili su izvori vojnog tužilaštva.

Ukradene rakete pronađene su u jednom kaminetu tokom rutinske policijske kontrole saobraćaja u četvrtak uveče, javila je agencija Frans pres.

Uhapšeni su jedan poručnik i jedan major iz vojne baze u Bezmeru, u okolini Burgasa, a ako se dokaže njihova krivica mogli bi da budu osuđeni na do 15 godina zatvora.

Predstavnik bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova Kalin Georgijev izjavio je da istražitelji pokušavaju da otkriju da li su dvojica oficira deo neke kriminalne grupe, dodajući da se ne veruje da ovaj incident ima veze sa terorizmom.

Baza u Bezmeru jedna je od četiri vojna postrojenja koja u Bugarskoj, prema sporazumu iz 2006. godine, zajednički koriste bugarska i američka vojska.

Ovom incidentu prethodila je velika eksplozija municije u utorak u vojnom skladištu u obližnjem selu.

Trojica radnika iz tog skladišta još uvek se vode kao nestali, dok je devet radnika povređeno u eksploziji, za koju se pretpostavlja da je izazvana nestručnim deaktiviranjem zastarele municije.