Rusija: Službe za odbranu crkve

B. VLAHOVIĆ

nedelja, 22. 04. 2012. u 20:58

Русија: Службе за одбрану цркве
Molebani za zaštitu vere održani u svim većim ruskim pravoslavnim hramovima. Mala opozicija“ ljuta na patrijarha zbog navodne izborne podrške Putinu

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

U SVIM većim ruskim crkvama u nedelju su održani molebni za zaštitu vere, kao i za oštećene ikone i druge svetinje. U Moskvi je bio prepun hram Hrista Spasitelja, gde se molio i ruski patrijarh Kiril. Bio je to odgovor svim „anticrkvenim snagama“ u Rusiji, koje su, pogotovo posle parlamentarnih i predsedničkih izbora, postale sve glasnije i agresivnije. „Mala opozicija“ je posebno ljuta na ruskog patrijarha Kirila, za koga tvrde da je pred izbore podržao Vladimira Putina i Jedinstvenu Rusiju.

Hiljade automobilista i bajkera izašlo je preksinoć na moskovske ulice da bi podržali patrijarha. Glavna parola motorizovanih demonstranata bila je „Pucaju u patrijarha - gađaju Rusiju“. Oni su krenuli iz ulice Saharova, gde je „mala opozicija“ pre nekoliko meseci protestovala protiv Putina. Osim bajkera obučenih u kožnu odeću, automobilisti su došli da podrže patrijarha sa svojim porodicama. Svi su imali balone na kojima je pisalo „Hristos vaskrese“, a bilo je i onih koji su došli sa ikonama i zastavama.

PANKERKE TRI devojke koje su 21. februara izvele „pank molitvu“ u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja još su u istražnom zatvoru. Pravoslavni vernici se sada mole da bog urazumi i te članice pank-grupe „Pusi rajot“.

Na tom skupu bajkera i automobilista delili su fotografije razrušenog moskovskog hrama Hrista Spasitelja, kojeg su boljševici nemilosredno sravnili sa zemljom u vreme antireligiozne kampanje, da bi oslobodili prostor za pravljenje grandiozne zgrade „narodnih sovjeta“. Poruka je bila jasna - ako „mala opozicija“ dođe na vlast, od njih se može očekivati teror nad Pravoslavnom crkvom. Zgrada „narodnih sovjeta“ nikada nije ni bila podignuta, već je na njenom mestu godinama bio veliki bazen, da bi devedesetih godina zahvaljujući velikom entuzijazmu bivšeg patrijarha Alekseja i tadašnjeg gradonačelnika Moskve Jurija Luškova, bio sagrađen u istom obliku novi hram, najveći u Rusiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

drzavnik

23.04.2012. 08:46

Ha, ha, ha. Bajkeri podrzavaju rusku crkvu. Jos malo pa ce i sotonisti da ih podrzavaju.

dan osman

23.04.2012. 10:38

@drzavnik - Tako je. Ruski Bajkeri, koji na svojim kožnim jaknama imaju izvezene velike Krstove. I SPC podržava našu Bratsku Rusku Pravoslavnu Crkvu.. : ))

Goran

23.04.2012. 10:43

@drzavnik - Da to su ruski bajkeri... Potrazi malo starijih vesti o Putinu i bajkerima u Rusiji.... pa se neces smejati.

drzavnik

23.04.2012. 11:43

@drzavnik - @dan osman Kao sto sebe lazete da imate drzavu (sem vase drage BiH ciji pasos nosite), tako se lazete i za crkvu. Jedna je rukoplozena, Sveta Rimska crkva. Zna to cio svijet i ekumena, ali drzite se vi svojih fantazija.

dan osman

23.04.2012. 14:37

@drzavnik - Jedna Sveta Saborna i Apostolska Crkva - jedina Istinita Crkva koja je ostala neizmenjena od vremena kada ju je Sami Gospod osnovao do današnjeg dana. Jedino ona nije zaražena novotarijama tipa :papstvo,indulgencije,purgatorijumi, besporočno začeće Svete Djeve... Zato je ona Jedina Istinita jer stoji u Hristovoj Istini... : ))

вук

23.04.2012. 16:57

@drzavnik - ''Sveta Rimska crkva'', односно папистичко-сатанистичка секта са седиштем у Ватикану, са својим ''крижарима'', Вартоломејским ноћима, усташким ''свећеницима''-кољачима, ''свећеницима''-педофилима, може бити ''црква'' једино сатани и његовим шегртима.

Rus

23.04.2012. 16:24

Drzavnice, nemoj puno da... Pitaj dedu ili tatu kakvi su Rusi kad se naljute. Da sam na tvom mestu ne bih se tako salio, da ne bude posle plakanje. I tvoj Hitler je mislio slicno pa se zavrsilo... Znas vec... Hahahaha! Ajde budi dobar mali decko.