Mađarska: Predsednik podneo ostavku zbog plagijata

Tanjug

02. 04. 2012. u 18:03

Predsednik Mađarske Pal Šmit podneo je danas ostavku, pošto mu je oduzeta titula doktora, jer je ustanovljeno da mu je doktorska disertacija bila plagijat

BUDIMPEŠTA - Predsednik Mađarske Pal Šmit podneo je danas ostavku, pošto mu je oduzeta titula doktora, jer je ustanovljeno da mu je doktorska disertacija bila plagijat.

"Prema mađarskom ustavu, koji sam potpisao, predsednik predstavlja jedinstvo nacije", izjavio je Šmit parlamentu.

"U ovoj situaciji, kada moja lična stvar unosi razdor u moju voljenu naciju, umesto da je ujedinjuje, moja je dužnost da okončam svoju službu i podnesem ostavku na položaj predsednika", rekao je Šmit, a preneo Rojters.

Prošle sedmice, budimpeštanski univerzitet Semelvajs oduzeo je Šmitu titulu doktora, a opozicione stranke su pozvale predsednika države da podnese ostavku.

Šmit je u petak rekao da to neće učiniti, jer mu je "savest čista", ali da mu "nije prijatno" što je kompromitovan u javnosti, naročito zato što slučaj nije mogao da iznese pred Univerzitetski senat, koji je doneo odluku o oduzimanju doktorske titule.

On je naveo da je doktorsku disertaciju pisao 1992. godine samostalno i rekao da će skinuti ljagu sa svog imena, tako što će napisati drugu doktorsku disertaciju.

Šmit je titulu doktora dobio na disertaciji o istoriji i evoluciji modernih Olimpijskih igara.

Mađarski nedeljnik HVG pisao je u januaru da je veći deo Šmitove disertacije prevod od reči do reči jednog teksta na francuskom iz 1980. godine, koju je napisao, sada pokojni, bugarski sportski stručnjak i diplomata Nikolaj Georgijev.

Pored toga, vebsajt indeks.hu naveo je da je 17 stranica doktorata bio doslovni prevod disertacije nemačkog profesora Klausa Hajnemana, napisane 1991. na engleskom jeziku.

Prošle godine je nemački ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg podneo ostavku, pošto mu je doktorat odbačen kao plagijat, što je dovelo do pomne analize akademskih disertacija drugih javnih ličnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Djordje Gajovic

02.04.2012. 20:16

Ako nastave sa proverama bice njih jos na stotine koji ce morati podneti ostavke, racunajuci i nase.