PARIZ - Bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Stros-Kan optužen je zbog sumnje da je umešan u lanac prostitucije, saopštilisu njegovi advokati.

Stros-Kan je optužen nakon ispitivanja pred sudom u francuskom gradu Lilu, naveo je AFP.

Francuska agencija navodi da je bivši direktor MMF-a pušten uz kauciju od 100.000 evra.

"Dominik Stros-Kan je stavljen pod pravnu kontrolu i zabranjeno mu je da kontaktira okrivljene, civilne tužioce, svedoke i medije u vezi sa postupkom", naveli su tužioci u saopštenju.

Jedan od advokata Stros-Kana, Ričard Malka, rekao je da Stros-Kan "snažno tvrdi da nije kriv i da nikada nije imao ni najmanju slutnju da su žene koje je sretao mogle biti prostituke".

Ročište u Francuskoj je zakazano zbog sumnje da je Stros-Kan uključen u organizovanje zabava sa prostitutkama u elitnim hotelima u Francuskoj, Belgiji i SAD, zbog čega je pre mesec dana bio u pritvoru dva dana.

Stros-Kanovo ime se pojavilo kada je policija istraživala lanac prostitucije, čiji su pripadnice dovođene iz bordela sa one strane francusko-belgijske granice da bi učestvovale u orgijama u elitnim hotelima uLilu i Parizu.

Stros-Kan je priznao da je učestvovao na nekim od tih "žurki",a na jednoj od njih su bile i žene koje su slate i u Vašington da ga zabavljaju dok je bio direktor MMF-a.

Međutim, preko svog advokata on je negirao da je znao da je ta "pratnja" plaćena.

Korišćenje usluga prostitutki nije protivzakonito u Francuskoj, ali tužioci traže dokaze da je Stros-Kan bio svestan činjenice da je zabave organizovala mreža podvodača i da su ih plaćali drugi gosti, zloupotrebljavajućifinansijska sredstva kompanija.

Nekoliko biznismena i policijaca iz Lila optuženi su da su članovite mreže, a Stros-Kan je rekao policiji da nije posumnjao da su prisutne žene prostitutke, jer su ga sa njima upoznali viši službenici policije.

U Njujorku, pred Vrhovnim sudom u Bronksu, zakazano je prvo saslušanje u civilnoj tužbi sobarice jednog hotela u Njujorku, Nafisato Dialo, koja optužuje Stros-Kana za silovanje, a čije su optužbe u krivičnoj tužbi odbačene prošlog leta.