Epidemija pušenja među mladim Amerikancima

Tanjug

08. 03. 2012. u 22:58

Епидемија пушења међу младим Американцима
Pušenje među mladim Amerikancima poprimilo je epidemijske razmere, svaki četvrti učenik završnih razreda srednjih škola u Americi redovan je pušač
ČIKAGO - Pušenje među mladim Amerikancima poprimilo je epidemijske razmere, uvlačeći ih u dugogodišnju zavisnost, upozorava kancelarija Glavnog hirurga SAD u svom prvom izveštaju o pušenju mladih od 1994, prenosi agencija Rojters.

U izveštaju se ističe da je svaki četvrti učenik završnih razreda srednjih škola u Americi redovan pušač i da 80 odsto njih nastavlja da puši i u zreloj dobi.

"Danas, više od 600.000 osnovaca i tri miliona srednjoškolaca puši", navela je dr Redžina Bendžamin, vodeći zdravstveni savetnik američke vlade.

Svakog dana oko 3.800 dece popuši svoju prvu cigaretu, a devet od 10 odraslih pušača je počelo da puši pre 18. godine.

Pušenje ubija više od 1.200 ljudi svakog dana, a na svaku smrt uzrokovanu duvanom dolaze dva nova pušača mlađa od 25 godina, navodi se u izveštaju, u kojem se posebno kritikuje duvanska industrija i njena agresivna reklamna kampanja.

Duvanske kompanije u Americki troše više od milion dolara na sat - više od 27 miliona dolara dnevno, na reklamu i promociju duvanskih proizvoda.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nepusac

12.03.2012. 12:04

Samo svaki cetvrti?hahahha pa to nije nista, kod nas svaki cetvrti NE pusi :D