SAD: Ograničeno pravo na demonstracije

Tanjug

sreda, 07. 03. 2012. u 23:07

САД: Ограничено право на демонстрације
Prema zakonskom predlogu koji je glatko prošao u Kongresu, zabranjeno je doći na skup na kome govori neki vladin funkcioner i negodovati ili zviždati

VAŠINGTON - Američki Kongres usvojio je predlog zakona kojim se ograničava pravo građana na demonstracije i proteste u blizini mesta gde se tada nalazi neki državni zvaničnik, što je liberalna javnost u SAD ocenila kao kršenje ljudskih prava.

Prema zakonskom predlogu koji je glatko prošao u Kongresu, i sada se čeka potpis predsednika Baraka Obame da bi stupio na snagu, zabranjeno je doći na skup na kome govori neki vladin funkcioner i negodovati ili zviždati.

Republikanski kongresmen iz Mičigena Džastin Amaš smatra da je zakon restriktivan i da će po njemu biti odgovorni građani koji uđu u zgradu ili prostor gde se nalazi štićena osoba, čak i ako ne znaju da to nije dozvoljeno.

Nekim vladinim zvaničnicima je potrebna dodatna zaštita tajne službe, ali to ne sme da se radi na uštrb Prvog amandmana Ustava koji garantuje slobodu govora, ističe ovaj kongresmen.

Zakonu se usprotivio i republikanski kandidat za predsedničku nominaciju Ron Pol, rekavši da uvek kad pomisli da vlada ne može da ide dalje u kršenju Prvog amandmana, ona to učini.

Nakon usvajanja ovog zakona bivši predsedavajući Kongresa Njut Gingrič, koji se takođe bori za predsedničku nominaciju Republikanske partije, dobio je zaštitu tajne službe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

rankovic

08.03.2012. 00:57

Interesantno da zapadni mediji takve vesti guraju "pod tepih" a samo o Rusiji, Siriji i Iranu izbacuju u javnost. Verovatno hoće da pripreme javnost da reaguje "pozitivno" kad počnu da bacaju "demokratiju" iz aviona po Siriji i Iranu. Predosećam da se plaše da i kod njih ne zaigra mečka pred vratima?

zoks

08.03.2012. 13:06

@rankovic - rankovic@,zaigrace i te kako,samo sto ne bih voleo ni za sta na svetu da budem tada u tom njihovom dvoristu!! Nikada zlo nece moci nadvladati dobro!A amerikanci i njihove sluge su veliko zlo,najvece sto je ikada postojalo u ljudskoj istoriji! Hitler je za njih cisti amater!

Cane

08.03.2012. 01:00

Kako je to moguce u drzavi koja je svetionik demokratije? Sta vi kazete na ovo NVO -vci? Samo vi hulite na Rusiju i Putina!

zoks

08.03.2012. 13:04

@Cane - Cane@,od nvo-ovaca ocekujes da kazu nesto??????I to protiv poslodavca im???!!!Nemoj biti smesan!Ne smeju oni slova prozboriti!Laje se samo na Srbe zasto svi necemo da spustimo gace do kolena i okrenemo ledja zapadu!! E,pa eto necemo!

srecko-usa

08.03.2012. 01:54

E, pa nemojte mi na drzavu, prvo je nekulturno zvizdati, a o lupanju u serpe i da ne govorim??? Pa ovde je demokratija imas pravo da izaberes svoje predstavnike i onda oni demokratisu u tvoje ime i to je normalno, smeni ih na sledecim izborima?? A vidjeli smo mi sta nam je donijela demokratija i pravo naroda na nju 1991...i dalje !!!

Maganik

08.03.2012. 07:21

Jesu li ovo oni što nam ovdje UĆERUJU demokratiju ???Od njih samo možemo da naučimo kako se laže, krade, kako se ulažima i BOMBAMA uništavaju druge zemlje da bi se OPLJAČKALE. Od njih možemo samo da naučimo kako se ubijaju nedužni zarad pljačke i to proglasiti "kolateralnom štetom".Od njih možemo samo naučiti da budemo UBICE, NELJUDI, PLJAČKAŠI i TIRJANI.NEĆEMO BRE

Goran5

08.03.2012. 10:34

Puni su mediji osuda američke demokratije od strane Kandićke, Biserko,Liht,Pavićevićke,itd.

galja

09.03.2012. 10:17

kako neko ko je istrebio citav narod kao sto su amerikanci indijance moze da sere celom svetu o demokratiji