PARIZ - Francuska policija zadržala je u utorak bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominika Stros-Kana, i on će biti ispitan na osnovu sumnji da je učestvovao u orgijama u Parizu i Vašingtonu koje je nekolicina biznismena plaćala proneverenim novcem.

U policijskoj stanici u gradu Lilu na severu Francuske, Stros-Kan (62) će biti saslušan kao osumnjičen za "podvođenje i zloupotrebu javnih sredstava", saopštili su tužioci, a preneo AFP.

Bivši socijalistički ministar je prvobitno trebalo da bude podvrgnut ispitivanju kao svedok, ali su tužioci rekli da on sada ima status osumnjičenog, dodajući da bi on mogao biti optužen i da bi ispitivanje moglo da potraje i 96 sati, nakon čega bi, ukoliko se sudija složi, mogao da bude stavljen u pritvor.

Istražne sudije zanima da li je Stros-Kan znao da su žene koje su ga zabavljale na žurkama po restoranima, hotelima i svingerskim klubovima u Parizu, Vašingtonu i nekoliko evropskih prestonica, bile plaćene prostitutke.

Sudije će takođe pokušati da utvrde da li je on znao da su te žene plaćane novcem koje su ljudi sa kojima je bio u društvu proneverili iz jedne francuske javne kompanije, na čijem se čelu jedan od njih nalazio, navodi AFP.

Ukupno je osmoro njih već optuženo u vezi sa "aferom Karlton" - mrežom francuskih i belgijskih prostitutki koje su uglavnom operisale u luksuznom hotelu "Karlton" u Lilu, poznatom sastajalištu lokalnih biznismena i političke elite u gradu u kom vlada Socijalistička partija. Stros-Kan je povezan sa slučajem "Karlton" kada su osumnjičene prostitutke spomenule njegovo ime u policijskoj istrazi o mreži vezanoj za čuvenog belgijskog podvodača Dominika Aldervajrelda, poznatijeg kao "Dodo Salamura".

Bivši direktor MMF-a priznaje da je imao vrlo slobodan seksualni život, ali poriče da je bio umešan u podvođenje ili korupciju.

Nekada smatran za favorita na predsedničkim izborima koji će se u aprilu održati u Francuskoj, Stros-Kan je sada sramota za Socijalističku partiju.

On se povukao sa čela MMF-a nakon što je optužen za silovanje sobarice u jednom njujorškom hotelu, a u avgustu prošle godine, pošto su optužbe protiv njega u SAD odbačene, vratio se u Francusku, gde se suočio sa optužbama za novi seksualni skandal, podseća AFP.