Bugarska: Mitropoliti agenti državne bezbednosti

V. N.

22. 01. 2012. u 20:54

Бугарска: Митрополити агенти државне безбедности
U Bugarskoj skandal zbog obelodanjivanja komunističke prošlosti velikog dela crkve, 11 mitropolita radili za DB

DUH komunizma ponovo opseda Bugarsku, gde je otkriveno da su gotovo svi najviši sveštenici pravoslavne crkve bili agenti političke policije u vreme komunističkog režima, prenosi AFP.

Lista koju je u nedelju objavila parlamentarna komisija za otvaranje arhive tajne službe otkriva da su od sadašnjih 15 mitropolita čak 11 bili saradnici zloglasne Državne bezbednosti koja je bila zadužena da prati osobe osumnjičene za „antikomunističko ponašanje“.

Pored imena trojice mitropolita, na listi agenata i saradnika tajnih službi nije se našlo ni ime 97-godišnjeg patrijarha Maksima.

Dokument komisije ne povlači nikakve pravne posledice, ali ima moralnu težinu.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da je šokiran ovim nalazom, dok je grupa nižih sveštenika sa jugozapada zemlje objavila saopštenje u kome navedene mitropolite proglašava „apostatima“ (otpadnici) i traži njihovo udaljavanje iz crkve.

PRETI NOVI RASKOL? „NA pomolu novi raskol u Sinodu“, „Crkva se ponovo cepa“, samo su neki od naslova poslednjih dana u bugarskoj štampi. Tokom 90-ih godina prošlog veka, pojedini sveštenici su pokušali da dovedu u pitanje legitimitet Maksimovog izbora na čelo crkve tako što su izabrali alternativnog patrijarha, Pimena, izazvavši podelu u crkvi u kojoj je čak bilo i fizičkih obračuna.

Kalin Janakijev, profesor filozofije na Univerzitetu u Sofiji i urednik verskog magazina „Hrišćanstvo i kultura“, kazao je da je crkva bila žrtva Državne bezbednosti koja je „birala, gajila, unapređivala i postavljala mitropolite“.

- Mitropoliti su doživotno izabrani. Oni ne mogu da podnesu ostavku, ali treba da se pokaju - izjavio je Janakijev bugarskoj televiziji.

Sveti Sinod zasad ćuti, ali je patrijarh obećao da će uskoro izdati saopštenje. Sinod je pokušao da spreči parlamentarnu komisiju da objavi svoje nalaze, strahujući da bi to moglo da izazove raskol u crkvi i predodredi naslednika patrijarha Maksima posle njegove smrti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

belka

23.01.2012. 02:27

@Jovan - Jovan je u pravu......samo kad je izdaja u pitanju, Bugari su daleko ispred nas;-)))))))

Zoro

23.01.2012. 13:32

@Jovan - @belkaBugari daleko ispred nas po izdaji?!? Vi mora da ne živite u Srbiji ili ste veoma naivni. Ili možda štitite ovdašnje saradnike udbe?

dinarac

22.01.2012. 22:21

Kad će kod nas da objave ovako nešto?Svaka čast Bugarima!Bez istine i pokajanja nema ni napretka ni opstanka.Istina je jedna i od Boga se ne može sakriti,a oni kao veruju u Njega.Čemu čuvanje takvih tajni.Koliko znam nema više njihovog bravara, niti bravarije, niti komunizma.Možda grešim???

belka

23.01.2012. 02:25

@dinarac - Ne uporedjuj Bugare sa Srbima........Bugari ili sa Austro-Ugarima ili Fasistickom Nemackom ili ko zna kojim djavolima........po tradiciji izdajice, pa zasto nebi izdali i Pravoslavnu Bugarsku Crkvu..................

Miomir Maksimcev

23.01.2012. 05:13

Genijalno. Komunisti su imali sjajne ideje. Ljudi odlazili da im se ispovede i povere ono sto nisu smeli reci nikome. Znam i za slucaj da su 1947. coveku rekli da ce sutra ujutro biti streljan pa mu poslali popa da ga ispovedi samo da bi dobili priznanje.

drvodelja

23.01.2012. 09:40

Pa kad bi objavili naši ko zna koliko naših popova ,vladika,episkopa bilo na spisku.Ali mislim da naša državna bezbednost odavno uništila sve spiskove doušnika.Mi imamo bolju Rusku obavštajnu od Bugara.

vuk-maniti

23.01.2012. 13:10

U vrijeme komunizma i u zemljama koje nijesu nikada promijenile "titove pionire" ne postoji covjek od ugleda a da SLUZBA DRZAVNE BEZBJEDNOSTI nije pokusala "kontaktirati" sa njim! Neki su "skinuli gace" a neki BOGA'MI nijesu!? Medju ovim drugim (sa zategnutim kaisem) smaram PRVO sebe! Ni glad ni rasturanje porodice ni podmetanja i prijetnje me nijesu slomile! Znam moje drugove koje sam smatrao chasnim da su mi govorili:"moja djeca moraju da jedu"?! Znam odgovarao sam ONA MOJA NE JEDU NIShTA?!!!