Stručnjaci: Bugari nisu sami smislili „Potkovicu“

B. SUBAŠIĆ

11. 01. 2012. u 20:58

Naši bezbednjaci ne veruju u priču da je bugarska služba samostalno smislila plan za operaciju totalnog etničkog čišćenja kosovskih Albanaca i poturila je Nemačkoj

BIVŠA bugarska ministarka inostranih poslova Nadežda Nejinski priznala je u intervjuu, posle 12 godina, da su tajne službe i vlada njene zemlje 1999. izmislile plan za operaciju totalnog etničkog čišćenja kosovskih Albanaca nazvan „Potkovica“ (bugarski „Potkova“). Ona danas priznaje i da je lično poturila plan „naivnom“ nemačkom ministru spoljnih poslova Joški Fišeru, a ovaj ga je prosledio još „naivnijem“ ministru odbrane Rudolfu Šarpingu, koji je plan „Potkovica“ iskoristio da opravda učešće Bundesvera u agresiji NATO na Srbiju, prvom borbenom angažmanu Nemačke posle Drugog svetskog rata.

Srpski stručnjaci svedoci i učesnici burnih dešavanja s kraja devedesetih ne veruju da priznanje Nadežde Nejinski, trenutno poslanika evropskog paralamenta, ima za cilj da sa Srbije skine ljagu nanetu obmanom o „Potkovici“, jednom od najperfidnijih u 20. veku. S druge strane, oni smatraju da ima mnogo istine u tvrdnjama bivše ministarke da iza izmišljotine „o srpskom planu istrebljenja kosmetskih Albanaca“ stoje bugarska tajna služba i vlada.

- Još od početka devedestih naša vojna služba je uočila da su, izuzimajući albanske špijune, bugarski agenti na Kosmetu najbrojniji i najaktivniji - kaže general Momir Stojanović, nekadašnji direktor VBA. - To se nastavilo i posle dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu, a zapaženo je da bugarski agenti koordiniraju čak i rad određenih obaveštajaca iz Unmika i Kfora. Bugarska agentura je aktivna i sada na Kosmetu, ali i na jugu, istoku i jugoistoku centralne Srbije, što ne odgovara načelnim izjavama o dobrosusedskoj saradnji.

Ipak, general Stojanović je krajnje sumnjičav prema tvrdnjama da je bugarska služba samostalno smislila priču o „Potkovici“ i poturila je Nemačkoj, čija je moćna služba BND veoma uticajna među Albancima. On podseća da je upravo ta služba omogućila da se u Nemačkoj formira prva albanska teroristička organizacija FARK, a zatim OVK i da se preko banaka u ovoj zemlji godinama prikuplja „ratni porez“ od albanskih gastarbajtera. Nekadšnji prvi kontraobaveštajac VJ na KiM podseća da su se albanski teroristi obučavali u nemačkim kampovima i da su nosili naoružanje i uniforme istočnonemačke armije.

- Ne bih rekao da su Bugari sami smislili falsifikat, pre bih posumnjao da su odradili prljav posao za nemačku službu - kaže Stojanović. - Bili su veoma pogodni za to kao „neutralna“ strana dobro upoznata sa situacijom u susednoj zemlji. Međutim to ne objašnjava zašto bivša ministarka baš sada, ničim izazvana, priznaje obmanu, osim ako priču ne posmatramo u kontekstu dugotrajnog sukoba Nemačke i SAD oko uticaja na Kosmetu. U tom svetlu, Amerika pred javnošću ostaje čistih ruku, jer je obmanuta od strane nesposobnog Berlina, koji je progutao bugarsku izmišljotinu o etničkom čišćenju koje nije postojalo.

Zapad obmane kao što su „Potkovica“, Račak, Sadamovo tajno oružje smatra legitimnim ratnim sredstvima, dok je naša zemlja ratnim lažima prišla naivno računajući da će istina pobediti, priznaje danas Živadin Jovanović, koji je uoči i tokom agresije bio ministar spoljnih poslova SRJ.

- Tokom jednog od sastanaka uoči agresije nabrajao sam američkom generalu nesporne činjenice: da su pripadnici OVK teroristi, da ubijaju vojnike policajce, poštare, lekare, svakoga ko radi za državne institucije i preduzeća. Amerikanac je mirno slušao i na kraju me poklopio: „Ministre, mislio sam da ste pametniji čovek, nisu važne činjenice, već šta o situaciji misli SAD“ - kaže Jovanović.

On naglašava da je u tim vremenima imao više susreta s Nadeždom Nejinski.

- Ponašala se kao američki agent - seća se Jovanović. - Možda zato što je odrasla i školovala se u SAD, a zatim je došla u Bugarsku i postala diplomata. Bili smo svesni da je državni vrh te zemlje bio spreman na sve da uđe u EU i NATO, ali ne i da pravi falsifikate koji bi doveli do takve tragedije kao što je rat.

Da je „Potkova“ falsifikat priznao je i Haški tribunal, koji je na osnovu ove obmane pokušao da konstruiše optužnicu za srpski zločinački poduhvat protiv Albanaca, podseća Zoran Mijatović, bivši visoki funkcioner srpske Službe državne bezbednosti.

- Ova priča nije lansirana zbog nas. Priznanje da je falsifikat ono što je već dokazana izmišljotina danas nema velikog značaja za Srbiju - smatra Mijatović. - Ovu priču treba posmatrati u svetlu bugarsko-nemačkih odnosa, a možda i nekih širih trvenja. Tvrdnje da su nemački bezbednosni organi 1999. naivno prihvatili bugarske izmišljotine su smešne.

POTKOVA“ NIJE SRPSKA

ODMAH pošto je u aprilu 1999. ministar Šarping na nemačkoj televiziji prezentovao plan „Potkova“ javila se sumnja u njegovu autentičnost. Mućku je prvi raskrinkao nemački novinar Jirgen Elzesner.

- Već sam naziv navodnog plana pokazuje da se radi o nespretnom falsifikatu: u originalu se koristi reč „Potkova“, što je hrvatska ili bugarska reč, dok na srpskom ona glasi „potkovica“.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Mihajlo

11.01.2012. 21:53

Pa bugari ili bugarski drzavnici su od uvek(istorijski :-)) bili nasi "prijatelji" kao naprimer kada nas je tadic vodio na vojno vezbanje u Bugarsku da pokaze sta imamo i kako upravljamo sa onim sto posedujemo.Mihajlo

Dani Kovac

11.01.2012. 22:01

Citat;Stručnjaci: Bugari nisu sami smislili „Potkovicu“Komentar; Ne, svakako ne, jer Kosovska potkovica je bila sracunata kao repriza BiH potkovice, vidi kartu BiH u toku rata i na kraj rata...To dokazuje postojanja potkovica namenjen za BiH i za Kosovo...Ideolozi tih potkovica je SANU, a realizatori Karadjici i Mladici za BiH a za Kosovo, na srecu niko nije uspeo da se krunise kao general...

Amon Ra

11.01.2012. 22:26

Bugari nemaju tu intelegenciju da smisle takav plan, neko ga je smislio, a oni su revnosno odradili posao.

Стручњак

11.01.2012. 22:58

Ако Бугари нису сами смислили "Потковицу", то значи да је ту било још неких "Коња".

Atanasije

11.01.2012. 23:56

Josif Fiser i Rudolf Sarping ni u kom slucaju nisu bili naivni. Naprotiv! Oni predstavljaju jedne od najmracnijih protagonista politike "Serbien mus sterbien" (Srbija mora umreti), koju Nemacka vladajuca elita sprovodi od pocetka proslog veka. BND je se posluzio starih saveznika zadavajuci Srbima smrtnonosni udarac razbijanjem Jugoslavije. Medjutim, zanimljiva je takodje spona ta dva zlocinca i Zorana Djindjica preko mracnog lobiiste Morica Huncingera, koja se nasoj javnosti zadrzava 20 god!

KuK

12.01.2012. 11:09

@Atanasije - @Atanasije,lupas gluposti.Slogan "Serbien mus sterbien" nema veze sa Nemackom,vec sa Austro-Ugarskom monarhijom.Tvoje znanje je vrlo upitno,zato nekomentarisi nesto sto nemozes da razumes.

sreto

12.01.2012. 11:41

@Atanasije - @KuK, pametnjakovicu u cemu je razlika izmedju tih tvojih Austro-Ugara i Nemaca??? Uostalom, i Jozef Fiser je Austro-Ugarskog porekla.

A.Semjonov

12.01.2012. 12:01

@Atanasije - @Atanasije, sve si smotao i pobrkao.Optuzujes Djindjica samo zato sto je covek perfektno vladao nemackim jezikom i zato sto si te gluposti o izdaji citao u milosevicevim novinama.Hajde optuzi bugarsku ministrarku za lazi i obmane ako smes.Kad bi morao da platis kaznu par hiljada eura za klevetu odrekao bi se i vlastitog oca.Zato je bolje da cutis.

Atanasije

12.01.2012. 14:51

@Atanasije - KuK, Nemacki car Vilhelm II. je ubedio svog rodjaka Austro-Ugarskog cara Franc Jozefa, da Srbija mora nestati! Ratni cilj agresije na Srbiju je bio, pored vec sprovedene anekcije Bosne i Hercegovine, anekcija Srbije, Crne Gore, Rumunije i delova tkz. Ruske Poljeske. S time u vezi je Nemacka obecala svu podrsku Austro-Ugarskoj. Na pocetku cepanja Jugoslavije 90tih godina proslog veka je Nemacka vlada izrekla cilj "Srbija se mora baciti na kolena". Obrazovanje nije stetno, nece biti ni Vama!

KuK

12.01.2012. 17:13

@Atanasije - To kaze tvoja istorija ,ona koju sam ja ucio malo je drugacija napisana i ne zasniva se na mitologiji.Nismo imali svi tu srecu da ucimo "tvoju" istoriju,nego smo se morali potucati po skupim "belosvetskim" univerzitetima.Tvoje znanje je vrlo oskudno i naginjes megalomaniji ,vidim da si u jednom tvom komentaru naveo da je u razbijanje Jugoslavije,Nemacka trosila 16 MILIARDI maraka godisnje.Atanasije, Atanasije ,sto je mnogo, mnogo je, pa i za mitologiju.

djavo

12.01.2012. 00:21

Pa sad svako iznosi svakakve tvrdnja !!! Ali ako su "Naši bezbednjaci" znali za to zasto niko od nasih struktura nije reagovao blagovremeno?Nema veze vazno je da obicni ljudi ginu a nekolicina mlati pare i krije svoje dupe ko zna gde!!!!

Rahman

12.01.2012. 00:27

Meni nije jasno zasto vi Srbi ne priznajete da je plan postojao jer policija isla od kuce do kuce i terala Albance za Albaniju pri tome bilo je i placke i ubijanje jer na Kosovo su ubijeni 10 hiljada Albanaca i zapalena 120hiljada kuce a za Djamije i da ne pricamo skoro sve..Ako nije postojao plan kako je moglo sve ovo da se sluci.

Goran5

12.01.2012. 00:36

Plan je izmislila ista služba,koja je izmislila i Markale,Račak,Srebrenicu itd.Ko bi drugi nego CIA.

belka

12.01.2012. 02:35

Stari saveznici, Nemacka, Austrija-Madarugarska, Hrvatska, Italija, Bugarska i njihovi stari prijatelji Turci Bosnjaci i Siptari oduvek udarali i unistavali Srbe i ko zna kolko miliona Srba pobijeno u Zadnjih 600 godina sa te zlikovacke strane, ta ista strana je danas vecim delom ta ugledna EU i clanica NATO....... dali ce i Srbija da se pridruzi Satanvskoj Uniji........?

Velebit

12.01.2012. 08:53

Zahvaljujući naprednim tehnologijama svijet je postao malo selo. Nato može kontrolirati svaku državu do u sitnice tako da nekakve laži i manipulacije balkanskih vukodlaka nemaju nikakav značaj osim što ih kontrolori preziru.

slobodni strelac

12.01.2012. 09:00

Bolje da vodite računa šta vam se trenutno radi na KiM, Raškoj i Vovodini. Onu bitku ste izgubili i nema koristi od pravdanja.Jedino je vrijedno napomenuti, da od Bugarske nikada ne treba očekivati naklonost. Nikada! To je dokazano u svakoj krizi. Isti tretman im dati kao i Albaniji. Mene uopšte ne čudi njihovo rijanje po njemačkim septičkim kanalima politike.

albanac sa kosova

12.01.2012. 09:03

pa sta se pravite budale,pa zar mislite da ste pametni od celog zapadnog sveta kad ste vodili pametnu politiku oni su vam dali jedan dobar deo albanske teritorie a sami ste krivi sto ste izabrali milosevica i co, jer da su stambolici vodili srpsku politiku kosovo jos ne bi bilo samostalno.Istina je da politika koji je vodio milosevic i ovi posle njega ide u prilog nama sto znaci sami ste krivi,a budale kao sto su dacic ,stojanovic i drugi samo ide u prilog albancima

albanac sa kosova

12.01.2012. 09:08

samo bi hteo da produzim jos malo pa oni su zaostali svet,a ja sam mislio da srpski narod je malo pametnji nego sto jes, pa zar mislite da su bugari tolko pametni nemojte da pokusavate sa ovakvim trikovima to su jeftini trikovi.To jest da su srbi planirali,a tacno je da zapad znao za to jer dosta od srba radi za ban ,cia i za engleze pa su oni zrtvovali zivote albanaca da bi usli u balkan.A vi jos mozet da verujete takim budala kao sto su stojanovic,dacic,nikolic idrugi ako ovako nastavite nece

OMG

12.01.2012. 10:08

@albanac sa kosova - Verujem da ni sam neznas sta si hteo reci!Idi vrti palceve, mislim da se u to vise razumes!

Beogradjanin

12.01.2012. 12:14

Sa kim si - takav si...da sam Amerikanac, pazljivije bih birao drustvo nego sto je to hitlerova koalicija nemacka - bugarska - albanija...ali ne pada sneg da pokrije breg, vec da svaka lisica pokaze svoj trag...a da li ce sledeca al-kaida biti albanska, saznacete na vreme...

Decko koji obecava

12.01.2012. 13:03

Bugarska 1999 je u totalnom rasulu(hiljade zena im je po bordelima na Kosovu i Zapadnoj Makedoniji),sve do dolaska Cara Simeona za premijera 2001g.Ali im obavestajci neumorno rade.Cak su krajem 1998 u Makedoniji na vlast doveli coveka sa bugarskim pasosem Ljubca Georgievskog,ciji prvi ugovor na vlasti je sa Solanom,za odstupanje teritorije i resursa za napde na SRJ.Georgijevski je u neprekidnoj komunikaciji sa Nadezdom Nejinski(u to vreme Mihajlova) i tu treba traziti tvorce Potkovice.

Atanasije

12.01.2012. 15:06

U objavljenoj naucnoj knjizi o Klaus Kinkelu "Der Schattenkrieger" (ratnik iz senke), koja je oznacila kraj njegove politicke karijere, je dokazano da je BND vec od 1954 god. aktivno radio na razbijanju Jugoslavije. Samo od 1984 god. je u to ulozeno 16 miliardi maraka godisnje. Naucni rad "Kriegslügen" (ratne lazi) objavljena pocetkom 2000 god. obelodanjuje javnosti cinjenicama sprovodjenje stare Nemacke politike prema Srbima "Serbien muss sterbien", uz pomoc domace 5 kolone zvane OTPOR i DOS.

Taras Buljba

12.01.2012. 15:55

@Atanasije - Ata-nas-ije.Ata na slovenackom znaci -tata(otac).Nas zanaci- NAS(prisvojna zamenica-moje, tvoje,nase). Ije neznaci- nista. Na srpskom bi znacilo ovako,prije nego sto procitas tekst gore navedenog moras izgovoriti celu molitvu "Oce nas" i onda vidis da doticni nije hteo reci"nista".

Elektro Distribucija

12.01.2012. 16:04

@Atanasije - "Samo od 1984 god. je u to ulozeno 16 miliardi maraka godisnje"Da ti mozda nepotrosis mesecno: 3 milijarde evra struja,2 miliarde evra za vodu,za hranu 9 miliardi.Atanasije,Atanasije,mora daje kod tebe jako ladno kad toliko trosis na struju.

Sumnjam

12.01.2012. 15:18

Ako se bolje pogleda potkovica,otvara se i sumnja,kome bi ona odgovarala.Tu netreba biti puno pametan i izmisljati toplu vodu.Treba samo procitati Pepeljugu.Znaci nekima treba dici noge da se vidi ko je izgubio potkovicu.Ja imam sumnju na jednu osobu,ali treba kopati dva metra.

JOKO

12.01.2012. 16:28

Nisu izmislili potkovicu, ali su izmizlili gravce na tavce i slatki slanutak....(leblebija)......

prolaznik

12.01.2012. 19:01

@JOKO - Potkovu su smislili Amerikanci, da bi dosli na Kosovo i tako vojno kontrolisali Nemacku i Tursku, a ujedno kontrolisali i juzni tok ruskog gasa.