MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA

Protiv sve agresivnije propagande homoseksualaca Rusija će u skoroj budućnosti najverovatnije doneti federalni zakon, izjavila je Valentina Matvijenko, spiker Saveta Federacije tj. ruskog senata. U Sankt Peterburgu je ovih dana tamošnja skupština već donela odluku kojom se, ne samo ne dopušta propaganda “jednopolnih odnosa” već se takva aktivnost i novčano kažnjava.

Glavni lobisti za donošenja tog lokalnog zakona su bili aktivisti Putinove Jedinstvene Rusije. Uskoro će takvu odluku doneti i skupština Moskve.

S druge strane, aktivisti “netradicionalne seksualne orijentacije” smatraju da “sve one koji podržavaju borbu protiv gej populacije treba osuditi za netolerantnost i širenje mržnje”.

- Dobra je inicijativa da se ne dozvoli propaganda homoseksualnih odnosa. Njihovo sve agresivnije ponašanje izaziva nezadovoljstvo u zemlji - objasnila je Valentina Matvijenko.

Da u Rusiji postoji raspoloženje da se usvoji “antihomoseksualni zakon”, pokazuju ne samo raspoloženje u Sankt Peterburgu i Moskvi već i u mnogim gradovima u unutrašnjosti. Zabrana je prvi put donesena Rjazanjskoj i Arhangelskoj oblasti.

U Sankt Peterburgu će kazne za pojedince biti od tri do pet hiljada rubalja (60 do 120 evra), a za organizacije od 50 do 500.000 rubalja. Mogu biti kažnjeni i vlasnici izdavačkih kuća. Kazne su predviđene i za one koji propagiraju pedofiliju.

RUSIJA PROTIV LOBIJA Lider pokreta za slobode homoseksualaca u Rusiji Nikolaj Aleksejev smatra da oni koji predlažu zakon protiv homoseksualaca šire mržnju. Aleksejev očekuje pomoć Evropskog suda za ljudska prava. Ruski homoseksualci su uvereni da će dobiti podršku na Zapadu. Očigledno, dolazi vreme sukoba moćne zemlje kakva je Rusija, koja ispunjava želje većine svojih građana, i moćnih homoseksualnih lobija na Zapadu.

Član skupštine Sankt Peterburga Vitalij Milonov koji je predložio tekst zakona smatra da se time ne uskraćuju ljudska prava i slobode. Nije kažnjiv homoseksualizam, već samo propaganda. On upozorava da agresivni homoseksualci organizuju za mlade “tematske rasprave” ili preko Interneta šalju homoseksualne materijale.

Gubernator Rjazanjske oblast Oleg Kovaljov kaže da su aktivisti gej populacije već pokušali na Ustavnom sudu ponište odluku skupštine Rjazanjske oblasti. Ustavni sud je ocenio da lokalne vlasti imaju pravo da na svom nivou donose zakone o tim pitanjima.

U moskovskoj skupštini u toku je rasprava i većina je za zabranu homoseksualne propagande. Predstavnici udruženja koja objedinjuje religiozne organizacije insistiraju i na zabrani održavanje “parada ponosa”. Moskovska policija je više puta kritikovana na Zapadu jer nije dozvolila održavanje homoseksualnih mitinga i šetnji kroz centar grada. Bivši gradonačelnik Moskve Jurij Luškov je predložio homoseksualcima da odu na periferiju. I sadašnji gradonačelnik Moskve Sergej Sojanjin ima slično mišljenje.

Uskoro će u Rusiji stupiti na snagu zakon o zaštiti dece od štetne informacije. Iduće godine u Rusiji će se strogo kažnjavati pedofili.