Atina: Lukanikos, pas demonstrant ponovo u akciji

Tanjug

07. 10. 2011. u 16:17

Lukanikos je ponovo među demonstrantima, zavijajući sa ushićenjem dok mladići bacaju kamenice i gnevno lajući kad policija krene na njih suzavcem
Postao je slavan zahvaljujući fotografijama objavljenim na naslovnicama mnogih listova kao i reportažama sa uličnih protesta u Atini.

Ponovo je među demonstrantima, zavijajući sa ushićenjem dok mladići bacaju kamenice i gnevno lajući kad policija krene na njih suzavcem.

On je Lukanikos (Kobasica), pas demonstrant, simpatični mešanac lutalica, koji se proslavio učešćem u gotovo svakom protestu na centralnom atinskom trgu Sintagma.

Lukanikos prosto obožava gužve i proteste, uvek je u prvim redovima i uvek na strani demonstranata.

Gotovo da nema domaćeg lista koji nije objavio njegovu sliku na naslovnici, a proslavio se i u svetu zahvaljujući televizijskim reportažama i fotografijama objavljenim na Internetu.

Na protestu protiv vladinih mera štednje u sredu, Lukanikos je bio na svom starom mestu, predvodeći kolonu demonstranata i lajući na policiju.

Neki ga, zbog riđe dlake, zovu Kanelos (Cimet). Atinske vlasti, međutim, u čijem je registru od 2006. godine zaveden pod brojem 1842, više vole naziv Lukanikos (Kobasica).

"To je umiljato kuče, ali je pomalo uzavrele krvi", kaže za Rojters Ana Makri, načelnica gradske službe za životinje lutalice.

Za razliku od pasa lutalica u drugim metropolama, psi lutalice u Atini, kojih je oko 2.000, čipovani su i nose ogrlicu. Takođe ih kastriraju i vakcinišu.

"U većini evropskih zemalja taj problem se rešava uspavljivanjem, ali se grčka kultura tome protivi", kazala je Makri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Giant

07.10.2011. 21:07

Nažalost, i mi smo na beogradskim ulicama za vreme protesta protiv režima pok. SM imali naše drugare poput "Lukanikos-a", pa sa dolaskom "demokratije" a nakon tzv. promena 5.okt '00 nisu među živima! Toliko o demokratiji u Srbiji....

Stari demonstrant

08.10.2011. 00:06

Zuco, svaka cast! To su principi, uvek u prvim redovima, protiv nepravde i policijske torture! Neki nasi treba da se ugledaju na njega, on laje besplatno, iz ubedjenja... Ovi nasi samo laju, neki za debele pare,i nista..