PARIZ
SPECIJALNO ZA “NOVOSTI”

TEK što se slegla prašina oko Stros-Kanove odiseje, u Francuskoj je s položaja - zbog sličnih optužbi - morao da ode državni sekretar za javnu administraciju Žorž Tron, dok je pre dva dana čitavu buru javnom izjavom zakovitlao nekadašnji ministar obrazovanja i filozof Lik Feri, kada je preko TV rekao da je “jedan bivši” francuski ministar u Maroku učestvovao u grupnom seksu s dečacima!

Sociolozi i psiholozi komentarišu da je proces protiv Dominika Stros-Kana oslobodio mnoge žrtve seksualnog iskorišćavanja, koje se sada usuđuju da dignu glas protiv do sada često prećutkivanih zlostavljanja.

MINISTAR “OTKUCAO” MINISTRA FILOZOF i nekadašnji ministar Lik Feri uzbudio je javnost kada je u TV emisiji istakao da je jedan od bivših francuskih ministara u Marakešu učestvovao na grupnoj pedofilskoj seansi. Javnost sada od njega traži da otkrije ime, jer je to, obavezan i po zakonu.

Trona (54), koji je istovremeno i gradonačelnik mesta Dravej u francuskoj oblasti Eson, optužile su dve bivše službenice u opštinskoj administraciji, Eva Lubrije (36) i Viržini Fo (32), da ih je seksualno iskorišćavao. Podnele su tužbu, a sud je poveo preliminarnu istragu.

Zbog svega, državni sekretar u rangu ministra je morao da se povuče. U nedelju je podneo pismenu ostavku. U objašnjenju je, kao i Stros-Kan, opovrgao sve optužbe i naveo da odlazi da bi kao običan građanin mogao da pripremi odbranu. Posao gradonačelnika je, ipak, zadržao, a vratiće se i u skupštinu da bude poslanik. Evropsko pravo je, definitivno, blaže od američkog.

Za Trona, oni koji ga poznaju, kažu da je voleo žensko društvo, ali da im nije ličio na silovatelja. Žene koje ga tuže su, međutim, odlučne i do detalja sve opisuju.

Iako Tron - ovoga puta iz vladajuće stranke - nije na tako visokoj funkciji, mnogi iz celog događaja izvlače i političku paralelu. Žorž Tron je, naime, optužio partiju krajnje desnice “Nacionalni front” da sve dolazi iz njene “kuhinje”, zbog čega je Marin le Pen odmah najavila tužbu zbog klevete.

Društva za zaštitu prava žena ističu da se naglo povećava broj tužbi, posle pojavljivanja u javnosti afera s političarima. Iz Pandorine kutije, istovremeno, po predanju, osim nade, izlaze i svakojaka zla, pa se mnogi pitaju da li se, ovim, osim očekivanja za pravičnost, možda, delom otvorio i put za raznorazne niske oblike političke borbe i diskvalifikacija.

U Francuskoj je, neke političare i druge rukovodioce na položaju, u strahu od “nameštaljke”, uhvatio “američki sindrom”: kad pozovu lift, pa u njemu zateknu samu ženu, iz straha odluče da put na viši sprat ipak nastave stepenicama! Borci za ljudska prava poručuju da paranoji nema mesta, i da ne treba zamenjivati teze.

Ima onih koji izvlače i duboke filozofske zaključke. Podsećaju da je feudalizam pao između ostalog i što su se kmetovi pobunili jer su im moćnici silovali žene. Kad dojadi razvrat oligarhije, padaju sistemi. Nešto kao za zaključak da je, možda, odzvonilo sadašnjoj fazi mondijalističkog kaptalizma.