GOMILAJU se nevolje italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Dan pošto je na lokalnim izborima izgubio vlast u svojim najjačim političkim uporištima Milanu i Napulju, Berluskoniju je u utorak, posle dvomesečne pauze, nastavljeno i suđenje zbog plaćanja za seks maloletnoj marokanskoj, sada već čuvenoj, noćnoj plesačici Rubi. Berluskoni koji je nastavio uobičajene poslove dvodnevnom zvaničnom posetom Rumuniji, trudio se da deluje kao da se ništa naročito ne dešava:

- Ovoga puta nismo pobedili, ali idemo dalje. Ja sam borac. Svaki put kad sam izgubio, utrostručio sam snage - poručio je Berluskoni.

ŠAMAR VLASTI BERLUSKONIJEV ministar unutarašnjih poslova Roberto Maroni priznao je da su ovakvi rezultati “šamar vlasti”, ali je dodao da vlada neće pasti. Analitičari ocenjuju da je moguće da se, zbog poraza na lokalnim izborima, raspadne koalicija Berluskonijeve partije i Severne lige.

Analitičari, međutim, ne dele ovo mišljenje, ocenjujući da su lokalni izbori za Berluskonija predstavljali test popularnosti među biračima. Oni ocenjuju da bi ishod lokalnih izbora na kojima je premijerova stranka desnog centra Narod slobode, posle gotovo dve decenije pretrpela težak poraz u političkim i finansijskim uporištima, mogao da uzdrma stabilnost vlade i njenog rukovodstva. Posebno zato što je ono već odranije uzdrmano korupcijskim i seksualnim skandalima.

U prvom krugu izbora, u 90 gradova i šest provincija, Berluskonijeva stranka Narod slobode doživela je poraz u četiri - Torinu, Napulju, Bolonji i Milanu.

Kandidatkinja desnog centra i sadašnja gradonačelnica Milana Leticija Morati osvojila je samo 41,6 odsto glasova. Sa 55 odsto glasova pobedu je odneo kandidat levog centra Đulijano Pisapija. U Napulju, sa 65 odsto osvojenih glasova, uverljivo je pobedio Berluskonijevog kandidata Luiđi de Magistris, kandidat stranke Vrednosti Italije.