KINA bi za dve godine mogla da prestigne Sjedinjene Države i postane vodeći svetski “proizvođač” naučnih istraživanja.

Predviđanje Kraljevskog društva Londona za unapređenje naučnih znanja praćeno je primedbom da ekonomije u razvoju, kao što su Kina, Brazil i Indija džinovskim koracima napreduju i kada je reč o nauci. U nedavno objavljenom izveštaju koji se bavi globalnim trendovima u nauci, Kraljevsko društvo uočava velike izazove koje u ovoj oblasti stižu tradicionalnim naučnim silama iz zemalja sa rastućim brojem talenata, kao što su Iran, Tunis i Turska.

Najveći izazov Sjedinjenim Državama, međutim, predstavlja Kina, trenutno druga po broju objavljenih naučnih istraživanja na engleskom jeziku. Velika Britanija “odgurnuta” je na treće mesto, a slede Nemačka, Japan, Francuska i Kanada.

NANO TEHNOLOGIJA KINA bi mogla da bude vodeća naučna sila u oblasti nanotehnologija, jer Peking ulaže upravo u ovu vrstu istraživanja najviše novca i privlači naučnike iz sveta razvijenh laboratorija.

- Porast naučnih istraživanja i saradnja, koje mogu da nam pomognu da pronađemo rešenja za globalne izazove, veoma su dobrodošli. Međutim, nijedna istorijski dominantna nacija ne može da dozvoli da spava na lovorikama ako želi da zadrži prestižnu ekonomsku prednost koju donosi mesto naučnog lidera - ističe Kris Levlin Smit, direktor energetskih istraživanja Oksforda.

U izveštaju londonskog društva se ističe da širom sveta rastu fondovi i broj ljudi u istraživačkim delatnostima. Između 2002. i 2007. godine, globalna izdvajanja skočila su od 790 milijardi dolara na 1.145 milijardi, a broj naučnika povećao se sa 5,7 na 7,1 milion. U razvijenim zemljama izdvajanja za nauku porasla su za 100 procenata, dok se broj publikacija povećao za četvrtinu.

Sjedinjene Države i dalje su dominantne u oblasti nauke, ali udeo SAD u broju istraživačkih radova pao je sa 26 na 21 procenat. Istovremeno kineski udeo porastao je više nego dvostruko, sa 4,4, procenta na 10,2. Britanski se smanjio sa 7,1 na 6,5 procenata.

Društvo predviđa da će se naučna slika sveta “dramatično” promeniti, pri čemu će Kina pre 2020. da izbije na prvo mesto:

- To bi moglo da se dogodi već 2013. godine - ističe se.