TEL AVIV - Bivši izraelski predsednik Moše Kacav je plakao i vikao u trenutku kada mu je izrečena kazna od sedam godina zatvora za silovanje i druge seksualne prestupe.

Dok je sudija Jehudit Ševah čitala sudsko mišljenje, Kacava je grlio sin i onda su obojica počela da jecaju. Kacav je potom povikao sudijama: "Oni greše, to su sve laži! Čitava kazna je greška."


Bivši šef države Izrael je upitao posle sina: "Da li je bilo primera u istoriji kada su se tuženi borili za svoju istinu i izašli kao pobednici? Oni greše i to će se sve dokazati. Vi grešite gospođo, vi grešite. Vi ste počinili nepravdu! Presuda je pogrešna! Dozvolili ste da pobede laži!"


Kacav je, takođe, optužio žene koje su ga tužile da su lagale i da se sada smeju zbog presude.


Advokat bivšeg predsednika Cion Amir je pokušao da ga umri, ali uzalud. Nije pomoglo ni uveravanje predsedavajućeg sudskog veća Džordža Kare da postoje kanali za zalbu. Kacav je nastavio da ometa zasedanje, optužvši sudiju da mu nije dozvolila da pozove svedoke. Sudija Ševah je, međutim, nastavila da čita sudsku odluku.


Advokat je nagovestio žalbu tražeći da se zatvorska kazna do tada odloži. Tim advokata ima na raspolaganju 45 dana da podnese žalbu na danas izrečenu kaznu, koju su sudije donele jednoglasno, na osnovu tužbi Kacavljevih saradnica u vreme dok je bio ministar turizma i predsednik. Kacav bi trebalo da ode u zatvor 8. maja.


Kacav je porekao da je dva puta silovao jednu svoju pomoćnicu, kada je bio ministar turizma krajem 90-ih godina i da je seksualno napastvovao još dve žene koje su radile u predsedničkoj rezidenicji dok je bio predsednik od 2000. do 2007. godine.


Bivši šef države Izrael proglašen je krivim 30. decembra prošle godine za ozbiljne seksualne prestupe nad ženama koje su mu bile potčinjene i za opstrukciju pravde i pokušaje da utiče na svedočenje jedne od žena koje su ga tužile.


Kazna za silovanje u Izraelu je najmanje četiri godine, a najviše 16 godina zatvora. Kacav će služiti dve kazne uslovno i platiti odštetu od 100.00 šekela (oko 20.000 dolara) jednoj bivšoj službenici u predsedničkoj rezidenciji.


Suđenje Kacavu trajalo je godinu dana, uglavnom iza zatvorenih vrata, pa se javnost pitala da li je bilo mudro što je odustao od nagodbe sa tužiocima. Da se nagodio, ne bi se suočio sa najozbiljnjim optužbama i bio bi osuđen na uslovnu kaznu.


Zbog skandala Kacav je morao da podnese ostavku, ali imajući u vidu da je predsednička funkcija uglavom ceremonijalna, to nije mnogo uticalo na rad izralske vlade.


Rodom je iz Irana i u vreme kada mu je karijera dostigla vrhunac bio je svetli primer uspeha, inače retkog, za jevrejske imigrante sefarde, poreklom s Bliskog istoka i severne Afrike.


On je uselio u Izrael sa porodicom 1951. godine. Sa 24 godine postao je najmlađi gradonačelnik u zemlji i kasnije je nekoliko puta bio u vladi i sada vladajuće konzervatine partije Likud. Pobedio je 2000. godine na predsedničkim izborima sadašnjeg predsednika Izraela, dobitnika Nobelove nagrade Šimona Peresa.