BROJ onih čija su smrt ili nestanak u Japanu potvrđeni, dostigao je u nedelju 20.405, deset dana nakon razornog zemljotresa i cunamija koji je pogodio tu zemlju, ali strahuje se da bi taj bilans mogao biti i mnogo veći. Jer, samo u prefekturi Mijagi, gde je do sada potvrđena smrt 4.882 osobe, šef lokalne policije je izjavio da će mrtvih sigurno biti mnogo više i da će dostići 15.000.

Sada je već izvesno da je zemljotres od 11. marta najveća nesreća koja je zadesila Japan od Drugog svetskog rata i najgora prirodna katastrofa još od velikog Kanto zemljotresa 1923. godine kada je poginulo više od 142.000 ljudi.

Užurbano se nastavlja i rad na saniranju štete na nuklearnom kompleksu Fukušima čije stanje izaziva najviše pažnje svetske javnosti zbog straha da bi moglo doći do nuklearne katastrofe ukoliko se stanje ne stabilizuje.

EKONOMSKI TALAS FINASIJSKA kriza iz Japana, izazvana zemljotresom, počela je da se preliva na ostali deo sveta. Tako je fabrika automobila „Opel“, zbog prekida isporuke elektronskih komponenti iz Japana, odlučila da zatvori svoju fabriku u španskoj Saragosi, dok će u pogonu u nemačkom Ahenu doći do ukidanja dve od tri radne smene. „Dženeral motors“ je još ranije saopštio da će zbog problema sa isporukama iz Japana, ove nedelje zaustaviti proizvodnju u svojoj fabrici u Luizijani.

Strah je u nedelju podgrejan činjenicom da su tajvanski zvaničnici saopštili da je otkrivena radijacija u pasulju uvezenom iz Japana, iako je reč o nivou koji je isuviše mali da bi ugrozio ljudsko zdravlje. To je prvi slučaj otkrivanja tragova radijacije u namirnicama uvezenim iz Japana nakon krize s nuklearkom Fukušima.

Onespokojavajuća je i vest da je zabeleženo prisustvo radioaktivnog joda u nekim namirnicama, u spanaću i mleku, koje potiču iz ugroženih prefektura, a i voda u Tokiju i još pet područja ima radioaktivnog joda. Iz naše ambasade u glavnom gradu Japana je saopšteno da nadležne službe nisu uputile nikakvo posebno upozorenje u tom smislu, pa se veruje da se ipak ne radi o većoj opasnosti.

- Srbija ne bi trebalo da oseti posledice havarija u japanskim nuklearkama, jer je mnogo udaljena od njih, a u slučaju da te radioaktivne čestice stignu do nas, ne bi bile u istom obliku i strukturi kao u Japanu - izjavio je direktor Javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije“, Radojica Pešić.

Između svih ovih, ne baš ohrabrujućih novosti tokom nedelje iz Japana, stigla je i jedna dobra vest koja je obišla svet. U ruševinama jedne zgrade na severoistoku Japana, devet dana posle katastrofalnog zemljotresa i cunamija, pronađeni su živi jedna 80-godišnja žena i njen šesnaestogodišnji unuk.

Spasioci su uočili mladića na krovu njegove kuće u gradu Išinomaki, kako zove u pomoć, a kad su ušli u zgradu, zatekli su živu staricu. Oboje su bili veoma slabi, ali svesni. Preživeli su zahvaljujući zalihama hrane koje su se nalazile u njihovom frižideru.

ČAČAK I BEOGRAD ZA JAPAN ZAPOSLENI u Poštanskoj radnoj jedinici u Čačku, od šalterskih službenika, preko poštara i referenata, pa sve do upravnika, spremni su da u svojim domovima prihvate 17 mališana iz Japana. Nada Marković iz pošte u obližnjoj Atenici, koja ima četvoro dece, i koja je izbegla 1999. godine iz Peći, prijavila se za prihvatanje dvoje mališana iz ove daleke zemlje. U nedelju je, posle subotnje akcije „Beograd Japanu“, u našem glavnom gradu održan još jedan skup podrške. Više stotina građana napravilo je „1.000 papirnih ždralova za Japan“ sa porukom da su Srbi „u srcu i mislima sa japanskim narodom u teškim danima koje preživljavaju“. Prema verovanju, onom ko napravi 1.000 ždralova u origami tehnici ispuniće se želja.

Posle zemljotresa zbog prestanka rada rashladnih sistema došlo je do niza eksplozija i požara na reaktorima, a inženjeri od tada pokušavaju da drže gorive šipke i bazene za skladištenje potrošenog nuklearnog goriva pod vodom.

Jer, kada su pregrejane gorive šipke izložene vazduhu, one počinju da se tope i ispuštaju velike količine opasnih radioaktivnih čestica u atmosferu.

U nedelju je tim stručnjaka zabeležio mali uspeh kada je sproveo struju do reaktora 2, dok je u reaktorima 5 i 6 uspostavljeno stabilno stanje. Namera tima inženjera je da vrati u funkciju kontrolnu sobu, svetla i rashladni sistem u reaktoru jedan, ali imajući u vidu razmere oštećenja, nije izvesno da će sistem proraditi čak i ako struje bude bilo.

Pritisak u reaktoru tri, koji je u prepodnevnim satima počeo da raste, kasnije je stabilizovan.

Vatrogasna služba u nedelju je na reaktore posula 2.000 tona vode iz vozila kojima ne upravljaju ljudi, pošto su vatrogasci koji su do sada učestvovali u operaciji hlađenja reaktora bili izloženi neobično visokom stepenu radioaktivnosti.GRAĐANI JAPANA ZNAJU ZA SOLIDARNOST SRBIJE

- GRAĐANI Japana pomno prate akcije solidarnosti i humanitarne pomoći iz mnogih zemalja, između ostalih i iz Srbije, i upoznati su sa širokim aktivnostima prikupljanja finansijske pomoći koja se upućuje preko srpskog i japanskog Crvenog krsta - izjavio je u nedelju ambasador Srbije u Tokiju Ivan Mrkić istakavši da je sa posebnom pažnjom primljena duboka potresenost i iskreno saučešće naroda Srbije. - Zabeležno je subotnje okupljanje u centru naše prestonice sa porukom „Beograd Japanu“, gde su ljudi u crvenim i belim majicama formirali japansku zastavu, kao izraz saosećanja sa onim što se dogodilo.

Naši građani sa prebivalištem u Japanu nastavljaju da se javljaju u ambasadu Srbije u Tokiju, ali su mnogobrojna i javljanja iz Srbije, sa ponudama da pomognu unesrećenima.

- Najčešće se nude besplatan smeštaj i hrana za postradale i prihvat u Srbiji. Neki predlažu usvajanje japanskih siročića, a drugi jednostavno žele da učestvuju u otklanjanju ruševina i raščišćavanju terena. Ljudskost je u prvom planu i to je najvažnije - kaže ambasador Mrkić.