Japan: Povećana radijacija, radnici se vratili u Fukušimu

Tanjug

16. 03. 2011. u 07:41

Јапан: Повећана радијација, радници се вратили у Фукушиму
Radnici koji su danas privremeno obustavili radove na hlađenju pregrejanih reaktora, vratili su se na posao. SZO: Nema dokaza o širenju radijacije. Više od 11. 000 žrtava. Šteta 200 milijardi dolara

TOKIO - Radnici koji su danas privremeno obustavili radove na hlađenju pregrejanih reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, vratili su se na posao, saopštila je uprava japanske nuklearke.

"U 10,43 sati data je naredba da se radnici evakuišu zbog naglog povećanja nivoa radijacije. Ta informacija nije bila tačna i oni su nastavili da rade u 11,30 sati", navedeno je u saopštenju.

Japansko ministarstvo odbrane je u međuvremenu saopštilo da helikopter koji je trebalo da ispusti vodu na ugrožen reaktor da bi ga ohladio, neće to moći da uradi verovatno zbog visokog nivoa radijacije iznad nuklearne elektrane, javio je Rojters prenoseći vest japanske agencije Kjodo.

Ranije danas još jedan požar je izbio na reaktoru četiri, drugi put u dva dana, ali je japanska agencija za nuklearnu bezbednost nakon tri sata izvestila da se plamen više ne vidi.

Sekretar kabineta Jukio Edano izjavio je na konferenciji za novinare da su se radnici povukli zbog iznenadnog povećanja nivoa radijacije.

Edano je rekao da se nivo zračenja menja i da sada sa 1.000 milisiverta opada na 600 do 800, koliko je izmereno jutros, što je i dalje više od proseka. "Radnici sada ne mogu da izvode čak ni minimalne radove u elektrani. Zbog opasnosti od zračenja, mi smo u pripravnosti", rekao je Edano, javio je Bi-Bi-Si.

U elektrani, na 220 kilometara severno od Tokija, nalazi se oko 50 radnika koji pokušavaju da ohlade četiri reaktora i spreče topljenje.

Zvaničnici istražuju uzroke oba incidenta i procenjuju štetu, a Edano je kazao da je verovatno u pitanju para nastala isparavanjem vode, što izaziva povećanu radijaciju.

Eksplozije i požari oštetili su sisteme za hlađenje u elektrani Fukušima.

SZO: NEMA DOKAZA O ZNAČAJNOM ŠIRENJU RADIJACIJE
Nema dokaza o značajnom širenju radioaktivnog zračenja iz oštećene nuklearne elektrane Fukušima, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i pozvala ljude da ostanu mirni i ne šire glasine.

"Svetska zdravstvena organizacija želi da uveri vlade i javnost da u ovom trenutku ne postoje dokazi o bilo kakvom značajnijem širenju radijacije sa područja nuklearne elektrane", izjavio je predstavnik SZO u Kini Majkl O'Liri.

Na Internetu i putem SMS poruka pojavile su se tvrdnje da se radioaktivni oblak iz Japana brzo širi preko Azije, javio je Rojters.

SZO, zajedno sa japanskom vladom i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), radi na proceni situacije u Japanu i ne smatra da postoji značajna opasnost po zdravlje ljudi izvan zone od 30 kilometara oko nuklearnog postrojenja, istakao je O'Liri.

On je pozvao vlade i javnost da preduzmu korake kako bi zaustavili širenje ovih glasina, ističući da će više informacija biti objavljeno ukoliko se opasnost poveća.

Ruski zvaničnici su saopstili da je nivo radioaktivnog zračenja na ruskom Delekom istoku juče malo povećan, ali da je ostao u okvirima normalih granica.

Meteorolozi predviđaju da će vetrovi radioaktivne supstance odneti preko Pacifika.

ŠTETA 200 MILIJARDI DOLARA

Razorni zemljotres i sve gora nuklearna kriza u Japanu bi mogli da rezultuju gubicima od čak 200 milijardi dolara za tu treću po veličini svetsku privredu, ali je pet dana nakon katastrofe i dalje teško proceniti štetu po globalnu privredu, navodi se danas u najnovijoj proceni svetskih ekonomista.

Analitičari očekuju da će u narednih nekoliko meseci značajno pasti japanska proizvodnja, ali bi moglo da dođe do još većeg pada ukoliko restrikcije električne energije budu obimnije i duže, što bi moglo da odloži ili čak ugrozi nagli oporavak u obliku slova "V" koji je usledio nakon zemljotresa u Kobeu 1995. godine.

Većina stručnjaka veruje da će direktna ekonomska šteta iznositi deset do 16 biliona jena (125 do 200 milijardi dolara), što bi moglo da rezultira padom japanskog bruto domaćeg proizvoda u drugom tromesečju ove godine, ali zatim i naglim oporavkom u drugoj polovini 2011. kad bi ulaganje u obnovu trebalo da podstakne privredni rast.


ZVANIČNI BILANS: VIŠE OD 11. 000 NASTRADALIH

Japanska Nacionalna policijska agencija saopštila je danas da je broj žrtava zemljotresa i cunamija porastao na više od 11.000, uključujući 3.676 do sada potvrđenih smrtnih slučajeva u 12 prefektura i 7.843 osobe koje se vode kao nestale u šest prefektura.

Bilans žrtava će, međutim, neizostavno porasti pošto se u priobalnom delu pogođenom cunamijem pronalazi sve više tela nakon povlačenja vode i ukidanja upozorenja na opasnost od cunamija.
OBRAĆANJE CARA

Japanski car Akihito obratio se danas naciji, ističući da je duboko zabrinut zbog krize u nuklearnom postrojenju Fukušima i pozivajući ljude da u teškim vremenima pomognu jedni drugima.

U obraćanju bez presedana, koji su emitovale glavne televizijske stanice, prekinuvši prenos redovnog programa, car Akihito (77) rekao je da su problemi u japanskim nuklearnim reaktorima, gde se vlasti bore da spreče nuklearnu katastrofu, bili nepredvidivi i da je "duboko zabrinut" nakon razornog zemljotresa.

"Najiskrenije se nadam da će narod, složno, biti saosećajan i prevazići ova teška vremena", rekao je car Akihito, preneo je Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

MatijaBG

16.03.2011. 10:46

Prelazak na suncevu i energiju vetra, treba da predstavlja sigurnost za buducnost sveta.Ovo je pocetak ljudskog unistavanja prirode.Toliko sam citao prethodnih dana ,gde pojedinci zale sto ovo nije pogodilo Ameriku,a talas radijacije se najpre preselio na Istok Ruske Federacije.,a koliko vidim krece i ka nama.Jezivo.Valjda ce ovi koji su tako mislili ,shvatiti da prirodna tragedija nema naciju i ime,vec je opasnost za citav svet,pa i nas same.Ne daj boze vise nikad nikom i nigde!!!

Naučniče

16.03.2011. 15:34

@MatijaBG - izmisli još i zagrevanje vode vulkanskom lavom- spasa nam nema, propasti nećemo! Radijaciju ne vidimo, ali ćemo je kad tad osetiti, kitovi će da odu južnije, ribaneće biti dovoljno jer će meduze iz Žutog mora da ih tamane... apokalipsa je počela pre mnogo vekova, nije sa ovim zemljotresom. Nema reči utehe, ali saosećam(o) sa narodom sa japanskih ostrva.

Dragan BG

16.03.2011. 16:49

Ne treba covek da bude veliki strucnjak da bi poznavao koliko toliko materiju prirode,da bi znao da sve sto ide u etar dodje na svaki cosak zemaljske kugle,negde vise negde manje ali svuda zagadi i ozraci.Ovo sam izrekao jos davno,pogotovo sam govorio za vreme bombardovanja Srbije 1999 god. da ce jedan deo otrova i zaraze doci i do onih koji su ga bacili.Slepci,oni su proucili a li su potcenili cirkulaciju vode i vazduha .Sto se Japana tice,vredni su kao mravi,pogledajte kako cekaju u zmija redu

Milan Ciric

16.03.2011. 16:51

Mozda bi Nasa vlast "smogla snage" da posalje bilo kakvu pomoc u hrani Evo sta Mi kazu Japanci danas na e mail:* For your information, there are very few foods at almost all stores in Tokyo. Rice, breads are out of stock. And, only small quantities of snacks on the shelf. Best regards,

vera bojičić

17.03.2011. 03:18

Još jedanput gledamo nevolju izazvanu ljudskom glupošću i pohlepom.Zemljotres se preživi i prođe, život se obnovi i nastavi. Gradnja nuklearki je već delo nesavesnih ljudi, te posledice su globalne i mogu uništiti život.