BRISEL/TRIPOLI - Evropska unija poslala je misiju u istočnolibijski grad Bengazi, koji pod kontrolom drži opozicija libijskom lideru Moameru Gadafiju, rekla je u ponedeljak portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton Maja Kocinačić.

"Cilj misije je da prikupi informacije i proceni situaciju radi što boljeg i opreznog planiranja odgovora na libijsku krizu", rekla je Kocijančićeva, a preneo AFP.

Diplomatski izvor rekao je da nametanje zone zabranjenog leta "predstavlja deo opreznog planiranja" koje sada sprovodi EU. Inače snage libijskog lidera Moamera Gadafija ušle su u ponedeljak tenkovima u grad Zuvaru, zapadno od Tripolija, i, prema rečima svedoka, bore se da dođu do centra mesta koje su do ponedeljka držali pobunjenici, dok vladine snage istovremeno na istoku intenzivno bombarduju grad Adždabija.

"Vidim tenkove sa mesta gde se sada nalazim, oni su na oko 500 metara od centra Zuvare", rekao je Tarek Abdulah u izjavi za Rojters, ističući da još traju

POBUNJENICI TRAŽE ORUŽJE PROTIVNICI libijskog lidera Moamera el Gadafija zatražili su u ponedeljak od međunarodne zajednice da im pošalje oružje. "Želimo oružje od međunarodne zajednice, radi borbe protiv kriminalaca. Umesto što svet gleda kako Gadafi kolje svoj narod", izjavio je general Muhamed Abdelrahim nemačkoj agenciji DPA.
Pre nekoliko nedelja je Abdelrahim napustio Gadafijevu vojsku i pridružio se pobunjenicima. Abdelrahim je rekao da je u ponedeljak ujutru došao u Bengazi kako bi se naoružao, pre povratka u grad Bregu, gde se pobunjenici bore sa Gadafijevim snagama.
"Gadafijevi vojnici napadaju narod. Gde su svet i međunarodna zejednica", upitao je Abdelrahim.

sukobi, ali da smatra da će "uskoro ceo grad pasti u njihove ruke (pod kontrolu Gadafijevih snaga)".

Stanovništvo ovog grada, koji se nalazi 110 kilometara od Tripolija, u blizini granice sa Tunisom, ranije je izvestilo da mnogi ljudi beže iz svojih kuća koje Gadafijeve snage gađaju teškom artiljerijom. AP je ranije javio da su, prema rečima jednog pobunjenika, u sukobima u gradu poginula najmanje četiri borca opozicije, a da napad na Zuvaru predstavlja najnoviji pokušaj režima da očisti pobunjenike iz severozapadnog dela zemlje oko Tripolija.

U međuvremenu, jedan stanovnik istočnog grada Adždabija rekao je za AP da Gadafijevi vojni avioni izvode vazdušne napade na svakih 20 minuta. Bombardovanje je usledilo nekoliko sati pošto je jedan avion iznad grada izbacio letke kojim je stanovništvo pozvano da protera snage koje se protive Gadafiju.

GADAFIJU ZABRANJEN ULAZAK I FINANSIJSKE TRANSAKCIJE U RUSIJI
LIBIJSKOM libijskom lideru Moameru el Gadafiju, njegovoj deci i najbližem okruženju zabranjen je ulazak na teritoriju Rusije ili tranzit preko nje, kao i izvođenje finansijskih transakcija u toj zemlji, javile su u ponedeljak ruske agencije, prenoseći tekst ukaza ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva. Prema ukazu od 9. marta, kojim su uvedene mere za ispunjenje Rezolucije 1.970 Saveta bezbednosti UN od 26. februara ove godine, na spisku fizičkih lica nalazi se 16 osoba, uključujući samog Gadafija, njegove sinove i kćerku, njegovog brata, libijskog ministra odbrane, načelnika službe ličnog Gadafijevog obezbeđenja, direktora Vojne obaveštajne službe i nekoliko činovnika koji imaju "bliske veze sa režimom".

Prema objavljenom kompletnom tekstu ukaza, na drugom spisku su imena osoba kojima se zabranjuje ostvarivanje finansijskih operacija sa sredstvima u njihovom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom, finansijskim aktivama i ekonomskim resursima na teritoriji Rusije.

LIBIJA TEMA SASTANKA G8 U PARIZU
SITUACIJA u Libiji je bila u ponedeljak glavna tema sastanka vodećih sila sveta. Domaćin dvodnevnom sastanku šefova diplomatije G8 od ponedeljka je Francuska, najžešći zagovornik “tvrdog stava” prema Muameru el Gadafiju. Libijski sukob glavna je tema ovog susreta, potvrđeno je u Parizu.

Portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Bernar Valero rekao je da se, zbog pogoršanja nasilja u Libiji, “nijedna opcija ne može isključiti”, preneo je Rojters. Dogovor G8 bi, po njemu, omogućio Savetu bezbednosti UN, koji je dobio zvaničan zahtev od Arapske lige da uvede zonu zabranjenog leta, da deluje što pre. Nemački nedeljnik “Cajt” objavio je tekst u kojem ocenjuje da “kancelarka Angela Merkel koči bombaške planove francuskog predsednika Nikole Sarkozija u pitanju Libije”.

U međuvremenu, ukazom ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, Muameru el Gadafiju, njegovoj deci i najbližem okruženju, zabranjen je ulazak na teritoriju Rusije ili tranzit preko nje, kao i izvođenje finansijskih transakcija u toj zemlji.