VIŠE desetina hiljada okupljenih u utorak na “Maršu miliona” u Kairu molili su se bogu na kolenima, a onda se prolomio njihov glas: “Odlazi, odlazi”!

Poruka je upućena predsedniku Hosniju Mubaraku. U formalni zahtev pretočio ju je vođa opozicionog pokreta, nobelovac Muhamed el Baradej: Mubarak treba da podnese ostavku do petka, a tek tada mogu da počnu pregovori o reformama.

- Nadam se da će predsednik Mubarak pre toga napustiti zemlju, posle 30 godina vladavine. Ne mislim da želi da vidi još krvi - izjavio je El Baradej za televiziju Al Arabija.

Komesarka UN za ljudska prava Nejvi Pilaj izjavila je u utorak u Ženevi da je, prema nepotvrđenim informacijama, ukupno 300 ljudi stradalo u dosadašnjim antivladinim protestima. Narod Egipta u utorak je, ohrabren obećanjem vojske da neće upotrebiti silu, demonstrirao na ulicama Kaira, Aleksandrije, Sueca, Ismailije i gradova u delti Nila.

POSLEDNJI VOZ AVIONOM “Jat ervejza” iz Kaira u utorak uveče je trebalo da u Beograd specijalnim letom stignu srpski državljani koji žive i rade u Egiptu, članovi njihovih porodica, kao i članovi porodica zaposlenih u srpskoj ambasadi u Kairu. Avion je u Kairo uputilo Ministarstvo spoljnih poslova, u saradnji s nacionalnim avioprevoznikom. Prema rečima ambasadora Srbije u Egiptu Dejana Vasiljevića, to je kraj evakuacije naših građana iz Kaira, a svi koji su ostali, to su učinili na svoju odgovornost. Ispred amabasade, odakle je bio organizovan autobuski prevoz do aerodroma, došlo je oko 70 ljudi, dok se njih 30 nije pojavilo. U Egiptu više nema ni srpskih turista.

- Naš prvi zahtev je da Mubarak ode. Tek posle toga možemo započeti dijalog sa vojskom o detaljima mirne promene vlasti - izjavio je bivši poslanik najveće opozicione grupe, Muslimanske braće, Mohamed al Beltađi.

Među temama pregovora bili bi, prema rečima Beltađija, koaliciona vlada, privremeni predsednik, raspuštanje parlamenta i slobodni izbori. Beltađi je rekao da je opozicija okupljena u Nacionalani komitet za ispunjenje zahteva naroda, u koji su uključeni i Muslimanska braća, Nacionalno udruženje za promenu koji predvodi El Baradej, hrišćanski Kopti i druge političke partije i istaknute ličnosti.

Kemal el Helbavi iz Muslimanske braće izjavio je da bi načelnik generalštaba Sami Enan mogao biti prihvatljiv naslednik Mubaraka. Enan je, prema njegovim rečima, “liberal koji bi mogao biti čovek budućnosti Egipta”, jer “uživa dobru reputaciju i nije umešan u korupciju”.

Mustafa Nagar iz El Baradejove grupe kaže da bi pregovorima mogao biti uspostavljen Odbor poverenika, koji bi upravljao državom tri meseca do izbora tranzicione vlade. Ta vlada bi sprovela ustavne reforme koje bi omogućile da novi parlamentarni izbori budu održani posle dve godine.

Demonstracije revoltiranog naroda u Egiptu zapadni mediji još tumače kao težnju ka demokratiji zapadnog tipa, ali i upozoravaju da građane mnogo više zanima poboljšanje katastrofalnog ekonomskog stanja od principa liberalne demokratije, jer 40 odsto njih živi sa samo dva dolara dnevno.

- Promene su neminovne. Na svakom planu, Egipat je bankrotirao. To je rezultat pogrešnog upravljanja ekonomijom, mediokritetske politike, zloupotrebe vlasti i maltretiranja sopstvenog naroda - ističe bliskoistočni komentator Rami Kouri.