Davos: Sukob demonstranata i policije

Tanjug/Beta

29. 01. 2011. u 16:30

Давос: Сукоб демонстраната и полиције
Tokom poslednjeg dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj, došlo do sukoba policije i demonstranata

DAVOS - Učesnici antikapitalističkih demonstracija bacali su danas flaše na policajce, koji su odgovorili upotrebom vodenih topova, tokom poslednjeg dana Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Sukob je izbio kada se grupa od oko 100, uglavnom mladih, lokalnih stanovnika, posle marširanja kroz Davos, okupila ispred železničke stanice, nedaleko od konferencijskog centra gde se održavao Forum. Sedam kamiona sa policacajcima pratilo je demonstrante, ali nisu intervenisali dok nisu izbili sukobi kod gradske železničke stanice na kraju marša, preneo je Rojters.

To je bio drugi put ove sedmice da je izbilo nasilje tokom održavanja Foruma.

Švajcarski anarhisti su preuzeli odgovornost za malu eksploziju koja je u četvrtak razbila prozore hotela gde su se nalazili svetski zvaničnici, ali u incidentu niko nije povređen.

Današnje proteste su organizovali lokalni socijalisti i pripadnici partije Zelenih.

"Oni dolaze ovde da posluju, piju, jedu i tapšu jedni druge po ramenu. Ne mislim da postoji neki interes da pomognu običnom narodu. To bi samo smanjilo njihov profit", izjavila je jedna od učesnica protesta Karin Štifner.

Stanovnici Davosa, koji ostvare veliki profit tokom trajanja Foruma, nisu sa simpatijama gledali na demonstrante.

"Najbolje je samo ih ignorisati. To su samo mladi levičari koji žele pažnju. Forum je važan za naše poslove", samtra lokalni stanovnik Derungs Pirmin.

Broj demonstranata je bio mali u odnosu na nekiliko hilijada koji su protestovali na prethodnim samitima Grupe osam, kao i u poređenju sa 2.500 učesnika Foruma. Učesnici protesta tvrde da su lokacija Davosa u planinama, na više od dva sata vožnje od Ciriha i policijske blokade puteva sprečili mnogo ljudi da se priključe demonstracijama.

*****************************************************

PREVIRANJA OKO VREDNOSTI VALUTA
DAVOS - Ekonomski forum u Davosu obeležen je polemikom između bogatih i siromašnih zemalja o tome da li je vrednost dolara i drugih ključnih valuta precenjena ili potcenjena, kako bi vlade razvijenih država mogle da manipulišu oporavkom svojih privreda.

Iz Vašingtona je i ranije stizao zahtev Pekingu da mora da podigne vrednost juana. Američka vlada tvrdi da Kina veštači drži vrednost juana na niskom nivou kako bi održala nisku vrednost radne snage i dobre rezultate u spoljnoj trgovini, piše AP.

Slično misle i vlade u još nekim državama, a australijski šef diplomatije Kevin Rud otvoreno je pozvao u Davosu kineske vlasti da koriguju vrednost juana naviše.

Kina na to odgovara da bi podizanje vrednosti juana u trenutku kada na svetskom tržištu rastu cene hrane imalo negativnih posledica po inflaciju u toj zemlji.

Istovremeno, i SAD i Velika Britanija i još neke razvijene zemlje dozvolile su finansijske intervencije centralnih banaka kako bi stimulisali razvoj svojih ekonomija.

S druge strana, ministri iz Nemačke i Francuske navode da vrednost evra ne bi trebalo korigovati i ocenjuju da je malo verovatno da će evropska valuta značajnije oscilirati.

"Mislim da će evro biti stabilan", izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Njegova francuska koleginica Kristin Lagard ocenila je da je evrozona skrajnuta i pozvala da se ne "skraćuje" evrozona.

Lideri ekonomski slabije razvijenih zemalja, poput Tajlanda, ukazuju da se na svetskoj sceni napravio vakuum koji je nastao kao rezultat neusaglašenih želja velikih igrača.

"Bez obzira šta svetski lideri govorili, oni su i dalje veoma orijentisani na dešavanja kod kuće", izjavio je predsednik Tajlanda Abhisit Vedžaživa i podsetio da je prošlo 10 godina od pregovora u Dohi a da još nije napravljen pomak u definisanju zajedničke strategije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije