BRATISLAVA - Posle ekološke katastrofe u Mađarskoj, slovačko Ministarstvo poljoprivrede naredilo je da se vanredno prekontrolišu svi slični rezervoari otrovnog blata kraj industrijskih postrojenja širom Slovačke.

"Za sada nema vesti o otrovnim materijama u koritu Dunava posle ekološke katastrofe u Mađarskoj", kazala je danas slovačkoj agenciji TASR portparolka Ministarstva poljoprivrede, životne sredine i regionalnog razvoja Katarina Đurica.

Ona je dodala da je državni sekretar u ministarstvu zadužen za životni sredinu Jozef Nađ naložio regionalnim inspekcijama životne sredine da provere kako se poštuju propisi na taložištima u celoj Slovačkoj, a pre svega kod nekadašnje farbike aluminijuma u Žjaru nad Hronom i na još tri mesta.

Direktor nekadašnje fabrike u Žjaru nad Hronom Jan Klimko kazao je agenciji SITA da je struktura mulja u njihovom taložištu drugačija od otrovnog blata koje je iscurelo Mađarima kod Ajke, jer je u toj fabrici u Slovačkoj proizvodnja aluminijuma prestala još 1997. godine.

"U našem taložištu struktura mulja je drugačija, 93 odsto je smeđi mulj a svega sedam odsto crveni. Smeđi mulj ima drugačije osobine od crvenog, mnogo je čvršći, manje upija i lakše se suši", nastojao je Klimko da umiri Slovake da u Žjaru nad Hronom nema opasnosti da se ponovi mađarska ekološka katastrofa.