Kolera u Pakistanu

Tanjug

14. 08. 2010. u 09:32

Колера у Пакистану
Pakistanska proslava nezavisnosti u znaku pojave kolere na severozapadu zemlje, što su potvrdile i Ujedinjene nacije

ISLAMABAD - Pojava kolere u poplavljenim podučjima na severozapadu Pakistana preti milionima ljudi, čiji su životi već ugroženi najvećim poplavama u poslednjih 80 godina, zbog čega je Dan nezavisnosti koji Pakistan danas obeležava tmurniji nego inače.

Ujedinjene nacije su danas saopštile da je potvrđena pojava kolere na severozapadu zemlje. Humanitarni radnici upozoravaju da bi širenje zaraza moglo povećati broj žrtava. Jedan slučaj kolere potvrđen je u najvećem gradu doline Svat, Mingori, a ima još slučajeva za koje se sumnja da je ta zaraza, izjavio je portparol UN Mauricio Đulijano.

Ceremonija proslave nezavisnosti Pakistana od britanske vlasti 1947. godine, koja se uobičajeno održava u predsedništvu, otkazana je, ali je premijer Jusuf Raza Gilani jutros prisustvovao podizanju zastave u sumornoj atmosferi.

Očekuje se da će državnici većinu dana provesti posećujući žrtve poplava, a najteže pogođena područja će tokom vikenda verovatno posetiti i generalni sekretar UN Ban Ki-mun.

Poplave su od kraja jula odnele oko 1.500 života, uništile su nekoliko stotina hiljada kuća, a direkto ili posredno su pogodile 14 miliona ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije