MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

KRAJ rusko-američke špijunske afere mogao bi da se završi smenom direktora Spoljne obaveštajne službe Ruske Federacije Mihaila Jefimoviča Fradkova (60) - tvrdi najtiražniji ruski nedeljnik “Argumenti i fakti”. Glavno je pitanje ko je izdao 10 prikrivenih obaveštajaca u SAD.

U “ljesu” (šumi) kako u slengu obaveštajci zovu centralu Ruske spoljne obaveštajne službe u parku na jugu Moskve uskoro će doći do promena. Pitanje je, međutim, da li će doći do smene na vrhu. Jer, ruski špijuni poslati su pre desetak i više godina kad nekadašnji ruski premijer Fradkov uopšte nije radio u službi, na čije čelo je došao 2007. godine. Sudeći po dosadašnjem stilu rada Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva može se, stoga, kao verovatnije očekivati da daju Fradkovu “metlu u ruke” i traže da modernizuje službu koja radi na anahron način.

Genadij Gudkov zamenik predsednika Komiteta za bezbednost Dume (parlamenta ) kaže da je slučaj sa špijunima “spektakl teatra apsurda”.

- Neshvatljivo je da se menjaju osumnjičeni za špijunažu za četiri dokazana špijuna koji su priznali svoju saradnju sa SAD. Naša obaveštajna služba ne zna više da radi. Sada nam je jasno da kod nas loše radi ne samo sudski sistem, policija, nego i legendarna obaveštajna služba koja je imala veliki imidž u svetu - kaže Gudkov.

Politikolog blizak Kremlju Gleb Pavlovski, predsednik Fonda efektivne politike sa ogorčenjem ističe:

- Zamenjeni su pravi špijuni za grupu klovnova. Da im se sudilo u SAD bili bi oslobođeni.

Mnogi se javno pitaju zašto Rusi nisu tražili Oldridža Emsa, saradnika CIA uhapšenog u februaru 1994, ili dvostrukog agenta Roberta Hansena, uhapšenog u februaru 2001. godine. Obojica su osuđeni na doživotnu robiju u SAD zbog saradnje sa Rusima.

Ovako ispada da su Rusi zamenjeni za - Ruse.

Amerikanci tvrde da su predložili da se zamena obavi u Beču i da su baš oni odabrali četiri špijuna koji su bili donedavno u ruskim zatvorima. Igor Sutjagin saradnik Instituta za proučavanje Amerike i Kanade, koji je za konsultantsku firmu “Alternativ Fjučers” pravio analize koje je naručila britanska obaveštajna služba, kao i bivši pukovnik GRU, ruske vojne obaveštajne službe, Sergej Skripalj već su ostali u Velikoj Britaniji jer su bili povezani sa njihovim agentima. Skripalja je sredinom devedesetih zavrbovala britanska obaveštajna služba.


PRAVAC - AMERIKA

Aleksandar Zaporoški će živeti u predgrađu Baltimora u SAD gde je za špijunski honorar kupio za pola miliona dolara kuću na tri sprata. U SAD će živeti i Genadij Vasiljenko.