MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

PARALELNO sa ispitivanjima lovca pete generacije, Rusija namerava da napravi novi strateški bombarder - nosač raketa.
To je najavio ruski premijer Vladimir Putin, posle posete konstrukcionom birou “Suhoj”. On je rekao da će vazduhoplovstvo dobiti prve avione pete generacije T-50, napravljene po “nevidljivoj” stelt tehnologiji, već 2015. godine.
Predstavnici vojne avio-industrije tvrde da je za pravljenje novog bombardera - nosača raketa potrebno desetak godina. Glavni pretendenti na taj posao biće konstruktorski biroi “Tupoljev” i “Suhoj”. Eksperti kažu da bi novi strateški bombarder mogao da se pojavi na tržištu do 2020. godine. Taj avion biće visokokompjuterizovan i, najverovatnije, bez pilota! Sličan zadatak sebi su postavili i Amerikanci.
Rusi imaju iskustvo sa sličnim letelicama. Još u sovjetsko vreme, njihov kosmoplan, pod nazivom “buran”, poletao je i sletao navođenjem sa zemlje, dakle, bez posade.
Sadašnji ruski strateški bombarderi i nosači raketa napravljeni su odavno, pa će biti zamenjeni čim se pojave moderni.
Da bi se ostvarili ti ambiciozni planovi, biće modernizovana ruska avio-industrija. Kompanija “Suhoj”, koja je konstruisala avion pete generacije, optimistički tvrdi da će iz njenih hangara u idućih deset godina izaći najmanje 350 vojnih aviona za domaću avijaciju. Još toliko biće proizvedeno za strane naručioce. Najveći kupac trenutno je Indija. “Suhoj” namerava da do 2015. proizvodi 13 odsto vojnih aviona na svetskom tržištu.
Nije tajna da su mašine i druga oprema proizvođača aviona u Rusiji prilično zastareli - samo jedan odsto mlađe je od pet godina. “Suhoj”, zato, da bi serijski proizvodio lovce pete generacije, mora da modernizuje svoje fabrike.

USKORO S-500
U BLIŽOJ budućnosti Rusija namerava da započne izradu protivraketnog sistema S-500. Ovo oružje biće u stanju da obori bilo koju protivničku raketu.