SZO: Novi grip se povlači

Mina

subota, 30. 01. 2010. u 08:40

СЗО: Нови грип се повлачи
 Pandemijski grip se još uvek širi u severnoj Africi, delovima Istočne i Jugoistočne Evrope, kao i u nekim oblastima Azije, ali je u principu u opadanju, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija

 Ženeva - Pandemijski grip se još uvek širi u severnoj Africi, delovima Istočne i Jugoistočne Evrope, kao i u nekim oblastima Azije, ali je u principu u opadanju, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).
Virus H1N1 je i dalje dominantan virus gripa koji trenutno cirkuliše svetom, prenosi Rojters.
U najvećem delu umerenog klimatskog područja severne hemisfere pandemijski grip
je bio na vrhuncu između kraja oktobra i kraja novembra.
Jača aktivnost virusa H1N1 trenutno se, između ostalog, registruje u Egiptu i na zapadu Indije, dok je u Kini znatno opala od kraja novembra, ali se u toj zemlji poslednjih nedelja registruje učestalija pojava virusa drugih vrsta gripa.
Otkad se pojavio, aprila prošle godine, novi grip je usmrtio najmanje 14.711 osoba širom sveta, ali će tek godinu ili dve po proteku pandemije moći da se utvrdi pravi broj žrtava, ističu u SZO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Rada

30.01.2010. 20:59

Lepo što ova agonija sa gripom polako prolazi. Brine nas samo što može u budućnosti da se desi ako se ,recimo, ne proizvede vakcina, ili ako se pojavi neka specijalna bakterija...