BAGDAD Američke borbene trupe danas će završiti sa povlačenjem iz iračkih gradova, što je potez koji mnogi Iračani vide kao ključan za ponovno uspostavljanje suvereniteta zemlje, šest godina posle početka američke intervencije u Iraku.
Irački premijer Nuri el Maliki proglasio je 30. jun Danom nacionalnog suvereniteta, a u prestonici Bagdadu biće organizovana velika proslava povodom preuzimanja odgovornosti za nacionalnu bezbednost, prenele su agencije.
Proslava će uključiti i vojnu paradu u bagdadskoj Zelenoj zoni, u kojoj su smeštena iračka vlada i strana diplomatska predstavništva.
Prema sporazumu Vašingtona i Bagdada, u ponoć ističe rok do koga američke trupe moraju da okončaju povlačenje iz gradova i razmeste se u bazama van gradskih zona, za koje će odgovornost preuzeti iračke snage bezbednosti.
Portparol Pentagona Brajan Vitmen izjavio je da su SAD zatvorile ili predale kontrolu lokalnim snagama bezbednosti nad 120 baza i drugih vojnih lokacija u Iraku, a planirano je da do ponoći to isto učine sa još 30 baza i drugih lokacija.
Na ulicama Bagdada danas se mogu videti irački vojnici koji proslavljaju povlačenje američkih vojnika, dok su vozila irackih snaga bezbednosti "ukrašena" zastavama Iraka.
Na mnogim zgradama se može videti i postavljeni natpis - "Irak: moj narod, moja slava, moja čast".
Iako je proslava za mnoge u Iraku počela, snage bezbednosti su u povišenoj pripravnosti za slučaj da ekstremisti današnje povlačenje američke vojske iskoriste za nove napade.
I irački i američki vojni zapovednici su saopštili da očekuju da Al Kaida u Iraku i druge grupe pokušaju da izazovu nove verske sukobe u zemlji i da zbog toga na povlačenje treba gledati kao na veliki izazov za iračke snage bezbednosti u danima koji dolaze.
Prema sporazumu američkih i iračkih vlasti, sva borbena dejstva američke vojske moraju da budu okončana do septembra 2010, dok svi vojnici SAD moraju da napuste Irak do kraja 2011. godine.
U Iraku je i dalje raspoređena 131.000 američkih vojnika, uključujući 12 borbenih brigada, a očekuje se da broj vojnika neće pasti ispod 128.000 sve do okončanja opštih izbora u toj zemlji, u januaru 2010.