Poziv na promenu svetskog ekonomskog poretka osnovna je poruka sa kojom je na Svetski ekonomskom forumu, u švajcarski turistički centru Davos, doputovao premijer Rusije Vladimir Putin. Kako je najavljeno uoči njegovog polučasovnog govora kojim je sinoć otvoren Forum, Putinovo izlaganje odnosi se na procenu razloga svetske ekonomske krize, inače centralne teme skupa koji traje do nedelje, kao i na situaciju u svetskoj areni.
Prvog dana skupa trebalo je da govore Hans-Rudolf Merc, predsednik zemlje domaćina, i kineski premijer Ven Điabao. Forumu prisustvuju 41 šef država, oko 60 ministara i 1.400 predstavnika kompanija iz bezmalo sto zemalja. Predsednici velikih svetskih firmi su, uoči početka skupa, saopštili da očekuju da će kriza uticati na tržište najmanje tokom sledeće tri godine, a da će najvažnije pitanje biti - kako opstati do tada. Ekonomski hroničari beleže rekordan broj učesnika.

POREĐENjA - Rast obrta kapitala u narednih 12 meseci predviđa manje od četvrtine vodećih menadžera. Optimista koji ovako razmišljaju, upola je manje nego prilikom prethodnog Svetskog ekonomskog foruma. Tokom samita u Davosu 2008. godine, svi su se slagali u oceni da će SAD privremeno prestati da budu motor svetskog privrednog rasta, a da će tu ulogu preuzeti Azija. Sad, kad ima čitav niz pokazatelja da je recesija zavladala i Kinom, prošlogodišnje predviđanje da će istok biti “lokomotiva razvoja”, ostalo je mrtvo slovo na papiru.
Mnogo toga, ističu analitičari, ove godine u Davosu nije kako je bilo 2008. Tada je malo poznata trgovinska firma “Kerviel”, kod banke “Sosijete ženeral” u Parizu, prijavila zloupotrebu čija je posledica bio gubitak od pet milijardi evra. Bio je to maltene svetski kriminalni rekord. Ovogodišnji Davos - posle afere “Mejdof”, koji je svoje komintente ojadio za desetostruko veću sumu - više se ničemu ne čudi.

OČEKIVANjA - Uprkos tome što ima dovoljno razloga za pesimizam, iz Alpa u svet mora da se pošalje pozitivan signal, smatraju ekonomski eksperti. Vrednost foruma u Davosu nije u istorijskim momentima kojih je i te kako bilo tokom 39 godina njegovog postojanja. Ove godine, suština je u tome što je kriza zbližila nacije. Komunikacija među zemljama, važnija nego ikada, a svi koji bi da “soliraju” osuđeni su na propast. Nemačka kancelarka Angela Merkel imala je, bez sumnje, u vidu i ovu činjenicu, kada je, uoči početka Foruma, rekla da “je globalna ekonomska kriza šansa za svet”.

BIVŠI I SADAŠNjI
U Davosu se očekuju britanski premijer Gordon Braun i njegov izraelski kolega Šimon Perez. Na listi učesnika su i nekadašnji predsednik Sjedinjenih Država Bil Klinton i njegov potpredsednik Al Gor, Toni Bler, Braunov prethodnik i Ban Ki Mun, generalni sekretar Ujedinjenih nacija. Na spisku predstavnika privrednih giganata je i Bil Gejts, osnivač “Majkrosofta”.