Titov bunker “ruši” Sadama?

Tanjug

08. 01. 2003. u 19:07

Титов бункер “руши” Садама?
Američka vlada poslala je tim stručnjaka da ispita Titov bunker u blizini Bugojna, jer se očekuje da će, u slučaju američkog napada, Sadam Husein biti skriven u sličnom bunkeru, kojeg je projektovao isti čovek, javio je nemački radio “Dojče vele”.
KELN – AMERIČKA vlada poslala je tim stručnjaka da ispita Titov bunker u blizini Bugojna, jer se očekuje da će, u slučaju američkog napada, Sadam Husein biti skriven u sličnom bunkeru, kojeg je projektovao isti čovek, javio je nemački radio “Dojče vele”.
Radio se poziva na reportažu koju su novinari američke TV stanice Ei-Bi-Si idući tragom eksperata vlade u Vašingtonu, napravili o Titovom bunkeru i emitovali u udarnom terminu, sinoć nešto pre ponoći.
U reportaži se navodi da je Titovo sklonište navodno kopija bunkera koje su nekad jugoslovenske firme izgradile u Bagdadu za Sadama Huseina.
I dok američki zvaničnici ćute o tome šta su otkrili u Titovoj “planinskoj, luksuznoj jazbini”, američki novinari, po običaju bez dlake na jeziku, pričaju ne samo šta su u Bosni videli, već i o nekim skrivenim i sitnim detaljima u Titovom bunkeru, navodi “Dojče vele”, uz komentar da “kad novinari toliko o svemu tome znaju, nije teško pretpostaviti šta sve o planovima i skrivenim ćoškovima pomenutog bunkera zna Centralna obaveštajna agencija – CIA”.
Ej-Bi-Si je intervjuisala i jednog jugoslovenskog stručnjaka koji je – zatamnjenog lica, radi potpunog skrivanja identiteta – rekao da, imajući u vidu municiju koju je američko ratno vazduhoplovstvo koristilo u intervenciji na SRJ pre tri godine, Titov i Sadamov bunker ostaju “neosvojivi i neuništivi”.
Jedina šansa za Amerikance, dodao je on, je to što Sadamov bunker ima samo dva tajna izlaza, dok ih je Titov imao pet. Po njegovim rečima, Amerikanci imaju šanse već ako unište jedan izlaz u Bagdadskom bunkeru. To, međutim, ustvrdio je sagovornik Ej-Bi-Si, mogu uspeti samo sa takozvanim “penetrirajućim bombama, koje tek ako tri puta zaredom laserski navođenim raketama pogode isto mesto, mogu probiti oklop bunkera”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije