Istoga dana kada je u napadu dronom u Iraku likvidiran general Kasem Solejmani američke snage pokušale su da ubiju još jednog visokorangiranog generala iranske Revolucionarne garde u Jemenu.

Oba napada, koja je odobrio predsednik Tramp, izvedena su istovremeno, ali je general Abdul Reza Šahlai( Abdul Reza Shahlai), zadužen za finasiranje jedinica Kuds (Specijalni ogranak Revolucionarne garde) u regionu uspeo da izbegne sudbinu svog saborca.


Prema izveštajima koji su se tek pojavili atentat na Šahlaija koji je ključni komandant proiranskih snaga u Jemenu nije uspeo.


PROČITAJTE JOŠ - Kakav bi bio rat između Irana i Amerike - Totalno uništenje! (VIDEO)


Ova strogo poverljiva operacija, poput one u Iraku, trebala je da nanese fatalni udar iranskim interesima u regionu.


I dok je ubistvo generala Solejmanija podiglo tenzije do ivice otvorenog sukoba dve zemlje, uključujući i raketiranja američkih baza i diplomatskih predstavništva u Iraku, dotle je neuspeli atentat na Šahlaija ostao (slučajno ili namerno) pod velom tajne.


PROČITAJTE JOŠ - Sprovedena likvidacija po Trampovom naređenju: Dronovima ubijen moćni iranski general; Teheran preti odmazdom


Niti su Amerikanci (imali čime da se pohvale) niti su Iranci hteli da slave neuspeo atentat.


Prema pisanju Vašington tajmsa, četiri obaveštajna izvora koja su upoznata sa materijom, nisu potvrdila smrt Šahlaija.


Foto US State department


Praksa je, kako navode izvori britanskog dejli mejla, u Pentagonu da se dve akcije ukoliko su uspešno sprovedene istovremeno i potvrde. Za sada je samo potvrđena smrt Solejmanija.


Šahlai se nalazi na poternici Vašingtona i njegova glava je ucenjena sa 15 miliona dolara.


Ovaj iranski general rođen je oko 1957. godine, a prema indicijama kojima raspolažu američke obaveštajne službe, on stoji iza napada u Karbali 2007. godine kada su oteta i ubijena petorica američkih vojnika. Na teret mu se stavlja i učestvovanje u zaveri protiv saudijskog ambasadora 2011. godine u jednom italijanskom restoranu u Vašingtonu.


Njegova baza je u glavnom gradu Jemena, Sani, gde se bavi finansiranjem i organizovanjem Huta, proiranskih, šiitskih, snaga u Jemenu.