Sjedinjene Američke Države pomno prate Severnu Koreju i znake mogućeg lansiranja rakete ili nuklearne probe u narednim danima, što je Pjongjang ranije najavio kao "božićno iznenađenje".

Značajnije lansiranje ili testiranje u Severnoj Koreji označilo bi kraj samoproglašenog severnokorejskog moratorijuma i podiglo tenzije u regionu.

Takođe bi predstavljalo i veliki udarac jednoj od glavnih spoljnopolitičkih inicijativa administracije Donalda Trampa, odnosno pokušaju da se Severna Koreja vrati pregovorima kako bi se eliminisali njeno nuklearno oružje i rakete, prenosi AP.

Pročitajte još - Uspešan test nuklearne rakete dometa do Pekinga

Početkom decembra severnokorejski zvaničnici su upozorili na mogući "božićni poklon" navodeći da Trampovoj administraciji ističe vreme za spasavanje nuklearnih pregovora i da od Vašingtona zavisi da izabere kakav "božićni poklon" želi da dobije od Pjongjanga.

Ministar odbrane SAD Mark Esper ranije ove nedelje rekao je da je Vašington čuo priču o mogućem testu oko Božića, a na to je upozorio i specijalni izaslanik Stiven Bigan.