Članovi neonacističkih ukrajinskih grupa Azovski bataljon i Desni sektor, koje su se istakle na majdanskoj pobuni 2014. godine u Kijevu, nedavno su otputovali u Hong Kong kako bi učestvovali u anti-pekinškim protestima. Na fotografijama se vidi da oni imaju novinarske akreditacije, ali nema dokaza da se zaista bave novinarskim poslom.Kako prenose strani mediji, nije jasno kako su se oni tamo pojavili, ali je indikativno da su ukrajinski državni udar i protesti u Hong Kongu u velikoj meri potomognuti od strane Nacionalne zadužbine za demokratiju koja ima bliske veze sa CIA.


Hong Kong nas je dočekao kao rodbinu“, napisao je Serhij Filimonov na Fejsbuku. On je bio na čelu kijevskog ogranka Azovskog civilnog korpusa, grupe za podršku Azov bataljona, koji je učestvovao u nemirima na Majdanu, a kasnije u borbama u Donbasu.


Na fotografijama i video snimcima koji su isplivali u javnosti, pored Filimonova vide se i Ihor Maliar, veteran Azovskog bataljona, i Serhij Sternenko, koji je predvodio ogranak „Desnog sektora“ u Odesi, kada je zapaljen Dom sindikata 2. maja 2014. godine. Tom prilikom spaljeno je 42 osobe dok je više stotina povređeno. Sternenko je takođe bio jedan od osnivača „Narodne lustracije“, grupe koja je u mesecima posle majdanskih protesta, tukla i ponižavala bivše zvaničnike ukrajinske vlade.

PROČITAJTE JOŠ: ČEGA SE PLAŠI UKRAJINA: Objavljeni iskazi „gruzijskih snajperista“


Na fotografijama se vidi da su ukrajinski neonacisti bili ispred uništenog hongkonškog Politehničkog univerziteta, gde su dve sedmice trajali sukobi između policije i demonstranata. Tom prilikom zaplenjeno je više hiljada komada oružja, uključujući molotovljeve koktele i eksploziv.

Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Foto: Twitter