Majk Pompeo stigao u Nemačku

D. SAVIĆ

08. 11. 2019. u 00:45

Мајк Помпео стигао у Немачку

Pompeo sa američkim vojnicima AP Photo

Usred napetosti na liniji Vašington - Moskva, američki državni sekretar planira da podseti na američku pomoć istočnoj i centralnoj Evropi

DVA dana uoči 30. godišnjice obeležavanja pada Berlinskog zida, simbola hladnoratovske "gvozdene zavese", američki državni sekretar Majk Pompeo stigao je u Nemačku. Usred napetosti na liniji Vašington - Moskva, on planira da ispred Brandenburške kapije podseti na američku pomoć istočnoj i centralnoj Evropi da "se oslobodi jarma komunizma", ali i nameru SAD da i dalje brane "slobodne nacije".

PROČITAJTE JOŠ -"Svi su bili Vijetnamci": Zvanično identifikovano 39 žrtava "kamiona smrti"

Nedugo pošto je i Danska dala zeleno svetlo za izgradnju "Severnog toka 2", gasovoda između Rusije i Nemačke, Pompeo prenosi Berlinu i zabrinutost SAD zbog "energetske sigurnosti" evropskih partnera, nazivajući novi projekat ruskim "političkim oruđem".

SAD su u Zapadnoj Nemačkoj 1990, pred kraj Hladnog rata, imale više od 200.000 vojnika, ali je u Istočnoj Nemačkoj bilo dvostruko više sovjetskih. No, dok su 1994. svi sovjetski napustili teritoriju bivšeg DDR-a, trupe zapadnih saveznika su ostale u Nemačkoj, članici NATO.

Danas nigde u svetu američka vojska nema tako jaku bazu kao u Nemačkoj, sa oko 35.000 vojnika, dok za oružane snage radi još 17.000 američkih i 12.000 nemačkih civilnih radnika. Preko nemačkih baza, pre svega one u Ramštajnu, SAD upravljaju vojnim operacijama u Aziji i Africi.

No, pošto Nemačka za vojsku ne izdvaja minimum od dva odsto BDP, kako je dogovoreno u NATO, predsednik SAD Donald Tramp više puta je govorio o delimičnom premeštanju američke vojske na istok. U junu se govorilo o prebacivanju 1.000 vojnika u Poljsku, koja je ispunila obećanje od dva odsto. Nemačka će, kako je najavila ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer, umesto do 2024. godine, tu obavezu ispuniti tek 2031.

A u Ambasadi SAD u Nemačkoj, Pompeo će, inače, danas otkriti bronzani spomenik bivšem američkom predsednku Ronaldu Reganu. Predsednik SAD koji je preminuo pre 15 godina je još od 1992. godine počasni građanin Berlina, ali sada će, na preporuku američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela, dobiti i spomenik.

OBILAZI BAZU GDE JE SLUŽIO KAO KOMANDANT

POMPEO planira da obiđe pet gradova uključujući i Bindlaher Berg, u Bavarskoj, gde je američka vojna baza u kojoj je i on sam služio kao komandant tenkovske jedinice 1980. godine, kao vojnik u podeljenoj Nemačkoj. Patrolirao je i kod Berlinskog zida, ali je većinu vremena bio stacioniran blizu Bajrojta u Gornjoj Franačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Laki

08.11.2019. 16:21

Amerukanci samo blebecu i prete. Sustinski oni su tigar od kartona. Njihova moc opada,malo jaca kisa i raspasce se, ,