PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA

ZAPANjUJUĆI fenomen dobio je na razmerama u poslednje vreme u napuštenim francuskim predgrađima, naročito oko Pariza, gde su policajci žrtve napada maskiranih bandi u postavljenim klopkama.

Scenario je uvek isti. Najpre vatrogasci dobiju poziv da ugase zapaljen kontejner ili automobil, a kada se pojave, usledi napad na njih, usled čega su primorani da pozovu policiju. U neke kvartove vatrogasci ionako odavno više ne idu bez pratnje snaga reda.

Policajcima se onda zatvori izlaz, pa moraju da se bore da bi izašli iz obruča! U ovim napadima delinkventi koriste startne pištolje za vatromet i različite druge opasne predmete kojima zasipaju snage reda, među kojima su i krupne kamenice koje prethodno skupljaju za takve prilike.

Policajci ističu da se bande takmiče ko će da izvrši više napada, sa snimcima koji kao trofeji kruže društvenim mrežama! Neverovatno zvuči, ali se čak pominje i takmičenje koje postoji za tu priliku i gde titula pobednika sleduje onome ko organizuje najspektakularniji napad na policiju!

Pročitajte još - Pariz: Jeziva tišina danas zamenila haos tokom protesta

Samo za poslednjih mesec dana, u pariskom regionu, postavljeno je desetak ovakvih zamki. U noći 24. oktobra izvršena su simultano tri napada u oblasti Ivlin, u mestima Mant-la-Žoli, Miro i Trap.

Ostaci cirkusa u mestu Šantel-le-Vinj Foto AP

U Mant-la-Žoliju, policajce je u klopku namamilo čak stotinak mladih, a posle žestokog obračuna u kome je policija koristila dimne bombe, bilo je potrebno petnaestak vozila za evakuaciju napadnutih čuvara reda. Tri dana kasnije, sličan scenario je viđen u oblasti Val-de-Marn.

Naročito je bilo žestoko u Noći veštica. U subotu uveče, u poslednjem napadu u nizu, izgoreo je veliki cirkus u mestu Šantelu-le-Vinj.

ZAPALjENE ŠKOLE

Klopke su postavljane i u drugim delovima Francuske, kao na primer u Antibu ili na Reunionu. U Bezijeu su proteklog četvrtka tako zapaljene osnovna i srednja škola, dok je na policiju letelo kamenje.