BBC: Moguć dogovor o Bregzitu u poslednjem minutu

Tanjug

15. 10. 2019. u 09:50

ББЦ: Могућ договор о Брегзиту у последњем минуту

Mišel Barnije AP Photo

Ministri EU bi na sastanku u Luksemburgu trebalo da dobiju nove informacije o tome kako teku pregovori o Bregzitu od glavnog evropskog pregovarača Mišela Barnijea

LUKSEMBURG - Ministri EU bi na sastanku u Luksemburgu trebalo da dobiju nove informacije o tome kako teku pregovori o Bregzitu od glavnog evropskog pregovarača Mišela Barnijea, saznaje BBC.


Razgovori između zvaničnika EU i Velike Britanije o postizanju sporazuma o Bregzitu intenzivirali su se poslednjih dana, posle sastanka britanskog i irskog premijera tokom vikenda.


Međutim, Barnije je rekao da i dalje postoji "velika razlika" između Velike Britanije i EU, a od predsedavajući EU finski premijer Anti Rine poručuje da nema dovoljno vremena za postizanje dogovora.


S druge strane, London ističe da je postignut napredak, da pregovarači intenzivno rade, kao i da je moguće postići dogovor "u poslednjem minutu".


Očekuje se da nastavak razgovora u Briselu bude održan u sredu, jer kako tvrde izvori iz Douning strita - potrebno je potpunije ažuriranje predloga.


PROČITAJTE JOŠ: EU UDARILA BRITANCIMA ULTIMATUM: Imate do kraja meseca da donesete predlog za Bregzit ili...Ipak, BBC ocenjuje da je malo verovatno da će novi sporazum biti dogovoren do četvrtka, kada u Briselu počinje ključni dvodnevni samit lidera EU.


Takođe, postoje i spekulacije o mogućem novom samitu o Bregzitu krajem meseca.


Dvodnevni samit EU je presudan, jer premijer Boris Džonson mora dobiti novi dogovor do subote, ako želi da izbegne odlaganje Bregzita.


U subotu će biti održano hitno zasedanje britanskog parlamenta, prvo u poslednjih 37 godina, na kome će poslanici moći da podrže ili odbace eventualni sporazum ili će premijer morati zatražiti još jedno odlaganje Bregzita.


Datum do kojeg Ujedinjeno Kraljevstvo bi trebalo da napusti EU je 31. oktobar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)