POTRESI U ITALIJANSKOJ VLADI: Mateo Renci napušta PD i najavljuje rat Salviniju

Milica Ostojić

17. 09. 2019. u 13:18

ПОТРЕСИ У ИТАЛИЈАНСКОЈ ВЛАДИ: Матео Ренци напушта ПД и најављује рат Салвинију

Foto AP / Mateo Renci

Bivši premijer će formirati parlamentarne grupe i novu partiju čije ime još ne saopštava

SAMO što je formirana i već u novoj italijanskoj Vladi potresi: bivši premijer Mateo Renci (od 2014. do 2016.) i bivši sekretar Demokratske partije (PD) napušta partiju kao jednog od koalicionih partnera, a premijeru Đuzepe Konteu saopštava da neće napustiti i Vladu i najavljuje otvoreni rat Mateu Salviniju lideru Lige.

Tokom sedmice Renci će formirati parlamentarne grupe i novu partiju čije ime još ne saopštava, precizirajući da neće nositi tradicionalno ime, a u ekskluzivnom intervjuu za današnju La Republiku pojašnjava razloge napuštanja PD, ne zato što je vidi kao neprijatelja već stoga što ne vidi u toj uniji jasnu viziju budućnosti.

Pročitajte još: Pokret Pet zvezda podržao koaliciju sa Demokratskom strankom

Renci računa na svojih tridesetak parlamentaraca, 20 u Skupštini i 10 u Senatu, ali ima najava da ga neće slediti sve njegove pristalice u tom potezu koji za njega znači nešto sasvim „drugačije i novo“.

Sinoć kasno telefonirao je premijeru Đuzepeu Konte i zvanično najavio svoje ocepljenje, o kojem se već nagađalo i tokom formiranja Vlade Konte bis, ali je Renci sačekao i uverava Kontea da Vladu neće napustiti, da nema nameru da oslabi izvršnu vlast, ali hoće da povrati svoju slobodu i otpočne otvorenu borbu protiv onoga ko seje mržanju; frontalni rat protiv Salvinijevog populizma.


Đuzepe Konte


Pročitajte još: Salvini sumnja da je nova vlada “skrojena” van Italije


Renci nema ništa protiv sadašnjeg sekretara PD Nikole Cingaretija, prijatelji kao i pre, ali vidi to jedinstvo u Vladi samo kao fasadu. Smatra da je PD postala partija raznih struja i po mnogima „ja sam bio uljez“, sada je dosta sa „prijateljskom vatrom“, „ostavljam PD i to je dobro za sve. I za Kontea“, zaključuje Renci.

„Želim da provedem sledeće godine u borbi protiv Salvinija, na trgovima, u školama, u fabrikama“, a naglašavajući da neće destabilizovati niti PD niti izvršnu vlast.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije