CRVENI METEO ALARM U EVROPI: Saharske temperature u Francuskoj, prve žrtve vrućina

Tanjug

28. 06. 2019. u 14:52

ЦРВЕНИ МЕТЕО АЛАРМ У ЕВРОПИ: Сахарске температуре у Француској, прве жртве врућина

AP Photo

Na poljoprivrednom imanju u španskom gradu Kordobi preminuo je 17-godišnji radnik posle rashlađivanja u bazenu, a u severnom španskom gradu Valjadolidu je na ulici preminuo 80-togodišnjak

U Francuskoj je danas zabeležena rekordna temperatura od 45 stepeni Celzijusevih, a u četiri oblasti na jugoistoku Francuske je porglašen crveni meteo alarm. U Španiji su od posledica vrućine preminule dve osobe. Na poljoprivrednom imanju u španskom gradu Kordobi preminuo je 17-godišnji radnik posle rashlađivanja u bazenu, a u severnom španskom gradu Valjadolidu je na ulici preminuo 80-togodišnjak, prenosi BBC.

Pročitajte još: Požari besne u Španiji, nagi na ulicama u Nemačkoj, kupanje kod Ajfelove kule (FOTO)

U Velikoj Britaniji policija je upozorila ljude na opasnost od rashlađivanja u rekama i jezerima, nakon što se utopila 12-togodišnja devojčica u reci Irvel, u okrugu Širi Mančester.

Svetska meteorološka organizacija saopštila je da je 2019. godina na putu da bude među najtoplijim godinama i da bi period od 2015. do 2019. trebalo da bude najtopliji petogodišnji period u evidenciji.

U FRANCUSKOJ REKORDNA TEMPERATURA OD 45,1 STEPENA

U Francuskoj je zabeležena rekordna temperatura od 45,1 stepeni Celzijusovih, dok su do sada vrućine u Evropi odnela nekoliko života.

Novi rekord je izmeren u južnom gradu Vijvjej, dok je prethodni rekord od 44,1 stepena zabeležen 2003. godine kada su od posledica vrućina umrle hiljade ljudi, preneo je BBC.

Ministarka zdravlja Anjes Bizen izjavila je da su svi u riziku zbog visokih temperatura.

Francuska meteorološka služba izdala je crveni alarm za četiri oblasti na jugu, dok je u većem delu zemlje na snazi narandžasti alarm.

Današnji da je najtopliji od kada se mere podaci u Francuskoj.

Istovremeno, veći deo evropskog kontinenta pogođen je ekstremnom vrućinom, a Nemačka, Francuska, Poljska i Češka beleže rekordne junske temperature.REKORDI I U ŠPANIJI

Očekuje se da će temperature danas i u delovima Španije dostići novi junski rekord od 43 Celzijusovih stepeni.

Od 1975, Španija je registrovala devet toplotnih talasa u junu, od kojih je pet bilo u poslednjoj deceniji, prema podacima španske meteorološka službe.

Pročitajte još: VREME OPASNO PO ŽIVOT: Ljudi od vrućine padaju kao klade, Hitna pomoć ne staje, ima i mrtvihNemačka, Poljska i Češka takođe su suočene s rekordno visokim temperaturama u junu.

U Kataloniji besne šumski požari, najveći u poslednjih 20 godina.

U osam regiona Španije na snazi je crveni meteo alarm, pošto se očekuju temperature i do 42 stepena.

Italija je u 16 gradova stavila na snagu hitna upozorenja zbog visokih temperatura.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije