Hiljade aktivista će učestvovati u protestima 23—30. juna ispred američke avio-baze Ramštajn u Nemačkoj, rekao je za Sputnjik jedan od koordinatora akcije, nemački advokat Rajner Braun.


Ljudi izlaze na proteste zbog mogućeg rata protiv Irana i uloge koju u ovom ratu igra baza Ramštajn, kao i zbog razvoja situacije nakon raskida sporazuma o Raketama srednjeg i kratkog dometa. Braun je naveo da zbog toga ostaje na snazi „tehnička mogućnost raspoređivanja nuklearnog oružja u Ramštajnu“, a postoji i velika verovatnoća ako nuklearno oružje opet bude raspoređeno u Evropi, da će biti u Ramštajnu.


Braun je naglasio da vodeći političari-konzervativci, na primer ministarka odbrane Ursula fon der Lajen „otvoreno govore o tome da je, nakon raskida Sporazuma o raketama, moguć svaki scenario razvoja događaja, a to može značiti novo raspoređivanje nuklearnih bojevih glava“. U SAD postoje pristalice daljeg razvoja nuklearne strategije nakon okončanja Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, između ostalog, novog raspoređivanja nuklearnog oružja u Evropi. Ovaj stav je podržao Pentagon. Nemačka bi u tom slučaju bila ključna država za raspoređivanje oružja, pošto ima i mogućnosti i centralni geografski položaj, smatra Braun.


„Želimo da podignemo stepen diskusije o raspoređivanju nuklearnog oružja do te mere da se to pitanje čak više ni ne poteže. To je preventivna mirovna politika“, naglasio je Braun.


Ovi protesti se održavaju petu godinu zaredom.