RUSKI vojni eksperti tvrde da su sadašnji američki presretači, dopremljeni u bazu Deveselo u Rumuniji, prespori za obaranje ruskih raketa. Taj tip presretača, po svojim taktičko-tehničkim mogućnostima, predstavlja sisteme moćnije od "Patriota", ali slabije od modernizovanog sistema "Egis Ashora".

Objavljivanje informacije o razmeštanju baterije protivraketnog sistema THAAD u Deveselu, na sajtu Ministarstva odbrane SAD, pokrenulo je, među moskovskim ekspertima, diskusiju o tome kolika su oni opasnost po ruske raketne jedinice.

Amerikanci su 17. maja u rumunskoj bazi ove presretače dovodili u poziciju takozvanog bojevog dežurstva. Sistem THAAD je namenjen za presretanje raketa srednjeg dometa. Šef Evropske komande američkih snaga general Kertis Skaparoti već je izjavio da su Amerikanci dopremili sistem u Rumuniju na zahtev NATO. Baterija THAAD došla je iz sastava brigade iz Teksasa. Amerikanci su iste presretače postavili na ostrvu Guam u zapadnom delu Tihog okeana, u Južnoj Koreji i Izraelu. Za svojih sedam baterija THAAD sa 40 lansirnih rampi, američka vojska je, početkom godine, naručila 200 raketa.

PROČITAJTE JOŠ - MOSKVA PREKINULA SARADNjU: Rusija i NATO po formuli Hladnog rata

Rusko rukovodstvo se protivi razmeštanju američkih presretača, pogotovo u Evropi jer Vašington namerava da ugrozi postojeći raketni balans velesila.

STRATEGIJA

NATO usvaja novu vojnu strategiju zbog nuklearnih pretnji koje dolaze od Rusije - rekao je u intervjuu za nemački "Velt am zontag" generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Osim toga, Alijansa se suočava i sa novim pretnjama na istoku i jugu, izjavio je on.