ISPITIVANJE U GRČKOJ POKAZALO: Nova demokratija u prednosti ispred vladajuće Sirize

Tanjug

16. 05. 2019. u 20:45

Na predstojećim izborima za Evropski parlament, koji će biti održani 26. maja, za Novu demokratiju glasalo bi 29,3 odsto ispitanika, dok bi za Sirizu glasalo 21,7 odsto

ИСПИТИВАЊЕ У ГРЧКОЈ ПОКАЗАЛО: Нова демократија у предности испред владајуће Сиризе

AP Photo

Najveća grčka opoziciona stranka, konzervativan Nova demokratije, uživa 7,6 odsto veću podršku od vladajuće stranke Siriza, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja u Grčkoj deset dan pre održavanja lokalnih izbora i izbora za Evropski parlament, prenosi MIA.


Na predstojećim izborima za Evropski parlament, koji će biti održani 26. maja, za Novu demokratiju glasalo bi 29,3 odsto ispitanika, dok bi za Sirizu glasalo 21,7 odsto. Slede Pokret za promene sa 6,3 odsto, nacionalistička Zlatna zora sa šest odsto i Komunistička partija Grčke sa 5,1 odsto podrške ispitanika.


Ostale stranke u Grčkoj imaju podršku ispod tri odsto.

PROČITAJTE JOŠ: GRČKA NA KORAK DO VANREDNIH IZBORA: Ostavka Kamenosa pokrenula lavinu


Na pitanje koja je stranka bolja za ekonomsko stanje domaćinstava, 40,2 odsto ispitanika odgovorili su da će podržati vladu s Novom demokratijom na čelu s Kirijakosom Micotakisem, dok bi samo 27,9 odsto podržalo aktuelnu vladu na čelu sa Aleksisom Ciprasom.


Istraživanje agencije MARC za potrebe grčke televizije Antena sprovedeno je od 10. do 14. maja na uzorku od 1.292 ispitanika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije