Nova krstareća raketa "Kalibr-M" dometa većeg od 4.500 kilometara, koja može da ponese konvencionalnu ili nuklearnu bojevu glavu težine od skoro jedne tone, trenutno se u Rusiji nalazi u fazi razvoja za potrebe ruske Vojne mornarice, izjavio je za TAS S izvor ove agencije u ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

Pročitajte još: Iran i Rusija se pripremaju za zajedničku vojnu vežbu

"Najnovija krstareća raketa velike preciznosti koja se ispaljuje sa broda ''Kalibr-M", maksimalnog dometa većeg od 4.500 km razvija se za rusku Vojnu mornaricu. Stvaranje rakete je u fazi naučnog istraživanja i finansira ga Ministarstvo odbrane", kazao je izvor.

On je rekao da je razvoj ove rakete uključen u državni program naoružavanja do 2027. godine i dodao da "raketa mora da bude prebačena (mornaričkoj) floti pre kraja tog programa".

Pročitajte još: Turski mediji: Poslednji pokušaj Amerikanaca da se stopira isporuka S-400

Izvor ruske agencije je naveo da će se nova raketa razlikovati od postojećih raketa "Kalibr" koje su već u službi po tome što će imati veći domet i dimenzije.

"Biće mnogo veća, težina njene bojeve glave približiće se jednoj toni. ''Kalibr-M'' je dizajnirana da uništava postrojenja na zemlji i biće u mogućnosti da ponese i konvencionalnu i nuklearnu bojevu glavu", rekao je taj izvor i dodao da će novom raketom biti opremljeni brodovi počevši od veličine fregate, kao i nuklearne podmornice.

TAS S navodi da maksimalni domet do kojeg može da se ispali aktuelna raketa "3M-14" sistema "Kalibr", koja leti brzinom manjom od brzine zvuka, sada iznosi oko 2.000 kilometara.