LONDONSKI dnevnik “Tajms” objavio je da “kritičari optužuju ruski animirani serijal ‘Maša i Medved’ da se bavi kremaljskom propagandom i da je instrument meke moći Rusije”. U zaključivanju list ide toliko daleko da devojčicu Mašu poredi s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Maša ima tvrdoglav, neprijatan karakter, pritom je odlučna. Ona previše toga preuzima na sebe. Neće biti preuveličavanje ako kažemo da se ponaša “putinovski” - kaže profesor Entoni Glis s Bakingemskog univerziteta.

Što se tiče Medveda, autor je podsetio na stav predavača Talinskog univerziteta Prijita Hibemjagija, koji je izjavio da je taj lik zadužen za to da “promeni lik Rusije u svesti dece s negativnog na pozitivni”. U tome je Hibemjagi video pretnju po nacionalnu bezbednost Estonije. Istovremeno, letonske kritičare je iznervirala i kapa sovjetskog graničara koju Maša nosi u jednoj od epizoda, dok tera zeca s Medvedove ograde. Prema njihovom mišljenju, Rusija na taj način demonstrira “zaštitu svojih granica”.

Broj pratilaca “Maše i Medveda” na engleskom jeziku na “Jutjubu” premašuje četiri miliona, a broj pregleda crtaća prelazi četrdeset milijardi.

VIŠE ČERČILOVSKI

- TO je prilično teško komentarisati bez velike ironije. "Tajms" je trebalo da napiše da se Maša ponaša “čerčilovski” - kaže Dmitrij Lovejko, šef studija “Animakord”, koji pravi ovaj crtać. - Ovo je čisto komercijalni projekat, a autori serijala nisu imali na umu nikakve političke paralele dok su stvarali “Mašu i Medveda”.