Letovi iz Irana ka iračkom gradu Nadžafu biće preusmereni ka Bagdadu, javila je danas iranska državna televizija, prenosi Rojters.

Navodi se da je razlog to što su stotine Iračana u petak upale na aerodrom u Nadžafu i izazvali prekid vazdušnog saobraćaja u ovom svetom šiitskom gradu, što je nastavak protesta koji već nekoliko dana tamo traju.

"Zbog problema na aerodromu u Nadžafu... iranski avioni će putnike voziti na aerodrom u Bagdadu", objavile su vazduhoplovne vlasti Irana.

Građani južne iračke provincije Basre ponovo su danas izašli na ulice zahtevajući bolje javne službe i više radnih mesta, zbog čega su vlasti stavile snage obezbeđenja na visok nivo opasnosti i blokirale internet.

Građani već šesti dan protestuju u toj naftom bogatoj provinciji, a u trenutku kada se u Iraku očekuju rezultati ponovnog prebrojvanja glasova nakon izbora održanih 12. maja, prenosi AP.

Kako se navodi, ti izbori ostaće upamćeni po veoma maloj izlaznosti i po navodima da su bili puni nepravilnosti i prevara.

Hiljade demonstranata okupilo se ispred zgrade lokalnog parlamenta i blokiralo puteve koji vode ka glavnim naftnim poljima na severu i zapadu grada Basre, a bezbednosne snage otvorile su vatru.

I u drugim mestima Basre održavaju se protesti, a demonstranti su primorali vlasti da zatvore glavnu luku Um Kasr u Persijskom zalivu, i planiraju da marširaju do granice sa Kuvajtom i Iranom.

Agencija Rojters prenosi da je nekoliko stotina demonstranata pokušalo da provali u glavnu zgradu regionalne vlade u Basri, pri čemu su povređene četiri osobe, saopštil je policija.

"Pojedini učesnii protesta pokušali su da provale u zgradu. Sprečili smo ih upotrebom vodenih topova i suzavca", rekao je jedan od policajaca.

Lokalni zvaničnici izjavili su da protesti koji već sedam dana traju, nisu poremetili glavnu proizvodnju nafte u Basri, čijie isporuke derivata čine 95 odsto proizvodnje državne kompanije OPEC.

Kako se navodi, bilo kakav poremećaj mogao bi da ozbiljno utiče na ekonomiju države i povećanje cena nafte.