EU ulaže u infrastrukturu radi povećanja mobilnosti NATO trupa

Tanjug

11. 06. 2018. u 18:45

ЕУ улаже у инфраструктуру ради повећања мобилности НАТО трупа

Foto Tanjug,AP Photo

Evropska unija bi za modernizaciju mostova i saobraćajnica mogla izdvojiti više milijardi evra, što bi zemljama članicama i NATO omogućilo da brzo rasporede trupe u kriznim vremenima
Evropska unija bi za modernizaciju mostova i saobraćajnica mogla izdvojiti više milijardi evra, što bi zemljama članicama i NATO omogućilo da brzo rasporede trupe u kriznim vremenima, izjavila je danas evropska komesarka za saobraćaj Violeta Bulc.


"Evropska komisija je predložila budžet od 6,5 milijardi evra za određene infrastrukturne projekte", izjavila je Bulcova u obraćanju ambasadorima NATO, a prenosi agencija AP.


Ta sredstva bi, kako je istakla, mogla biti iskorišćena za projekte "dvostruke namene", kao što je povećanje težinskog kapaciteta mosta za prijem teške vojne opreme, od čega bi i civilni teretni kamioni imali koristi.


PROČITAJTE JOŠ: Stoltenberg: Svađa EU i SAD opterećuje NATO


Pomenuta sredstva deo su šireg plana za modernizaciju infrastrukture, uključujući luka i aerodroma, i za smanjenje carina i birokratije koji uzrokuju odlaganja i povećavaju troškove.


Bulcova je rekla i da će sredstva biti raspoloživa od 2021. godine i to samo za članice EU, ali ne i za članice NATO-a koje nisu deo EU, kao što su SAD, Kanada, Albanija, Island, Crna Gora i Turska.


Komandanti NATO su pozvali na ukidanje barijera za prolazak vojnih snaga, navodeći da se dešava da prođe i do 30 dana da dobiju administrativnu dozvolu za kretanje kroz Evropu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Гојко

11.06.2018. 22:38

Ovo je stopostotni dokaz da je EU ekonomsko-politička osnova vojnom savezu NATO zemalja i da joj je to prevashodni cilj postojanja.