Irci na referendumu glasaju o abortusu

Tanjug

24. 05. 2018. u 23:59

Ирци на референдуму гласају о абортусу

Foto Tanjug, AP

Građani Irske glasaće u petak na referendumu o promeni zakona o abortusu, prema kome je prekid trudnoće dozvoljen samo ako ugrožava život majke i koji predviđa kaznu zatvora od 14 godina zatvora za ilegalni abortus

Građani Irske glasaće u petak na referendumu o promeni zakona o abortusu, prema kome je prekid trudnoće dozvoljen samo ako ugrožava život majke i koji predviđa kaznu zatvora od 14 godina zatvora za ilegalni abortus.


Ta zabrana uvedena je 1983, godine, kroz osmi amandman irskog ustava, a od 2013. godine, abortus je dozvoljen samo ukoliko trudnoća ugrožava život majke, prenosi Bi-bi-si.


Ukoliko bi irska vlada glasala za izmene zakona, Irska bi uvela zakone koji će omogućiti abortus do 12-te nedelje.


PROČITAJTE JOŠ: Sterilitet posle abortusa


Pitanje na referendumu glasiće da li se slažete ili ne da se ukine osmi amandman irskog ustava, kojim se brani abortus tako što se jednaka prava daju nerođenom detetu.


Protivnici i pristalice tog amandmana koje žive u inostranstvu doputovaće u Irsku kako bi glasali, a pretpostavlja se da je njihov broj oko 40.000.


Zbog postojećeg zakona o abortusu hiljade žena iz Irske svake godine putuju u Veliku Britaniju kako bi izvršile abortus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

zaliv.net

25.05.2018. 00:48

A mi na referendum ne mozemo ni o ulasku u EU ili o Kosovu !!! Mislite malo o tome.